Znacie jakieś porównanie zdjęć z wyprostowanego Samyanga i m.ZD 9-18?
Znacie jakieś porównanie zdjęć z wyprostowanego Samyanga i m.ZD 9-18?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
nie, ale ja mam wrażenia z 7,5mm że jak sie dobrze zrobi zdjęcie ( w sensie ze aparat jest poziomo ) to nie wiele jest do prostowania w tym 7,5
Epicure, niestety nie mam porównania Samy 7,5 fisheye do 9-18, ale mam porównanie sigmy 10-20 dla APS-C do fisha Pentaxa 10-17. Jeśli chodzi o ogniskową 10 w Pentaxie daje ona pole widzenia 180 st. i 100 st. dla ogniskowej 17. Rzeczona Sigma 10-20 daje pole widzenia 102,4 do 63,8 st. Te 80 st. które teoretycznie "gubi" się na ogniskowej 10mm w sigmie to korekcja perspektywy i krzywizn, które daje fish. Gdybym prostował obrazy uzyskane z fisha 10-17 to na ogniskowej 10mm zgubiłbym właśnie okolice 75 st. w kącie widzenia. Co ciekawe fish Pentaxa na 17mm nie gnie horyzontu a kąt widzenia ma porównywalny do sigmy 10-20 na 10mm. Każdy fish jak ustawi się go poziomo w linii horyzontu to nie powinien go zaginać.
Rolleicord, Canon
flickr
Chodzi mi o to jaki kąt widzenia uzyskujemy z Samyanga po wyprostowaniu dystorsji. Czyli będzie to odpowiednik około 15 mm ekw?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
fajna fotka astro; EM5
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=42363420
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Mieliśmy szczęście z "naszym" Samyangiem.
Niestety ten pod Samsungi i NEXy już nie jest taki dobry
http://www.optyczne.pl/268.11-Test_o...sumowanie.html
Może trochę przesadzę ale dzięki temu szkiełku kupiłem PENa.
Lubię sobie popstrykać.
Kto wytłumaczy LAIKOWI jak wyprostować zdjęcia w LR4.
U mnie ta fishka zastąpić miała docelowo Samyanga 14 mm F/2.8 pod APS-C. Nie zastąpiła. Ostrość podobna, jednak dystorsja nie do ogarnięcia w łatwy sposób (14-stki właściwie nie musiałem prostować). Czekam na jakieś sensowne 10-11 mm pod micro 4.3. Nie zmienia to faktu, że Samyanga 7,5 lubię - z racji dużej głębi ostrości świetnie nadaje się nie tylko do zdjęć, ale i do filmów - autofocus jest zbędny, a nagrania wychodzą nie gorsze niż z GoPro HD2.
LuiN,
a 9-18? IMO wygląda sensownie.