Optyczne - Samyang 7.5 mm f/3.5 UMC Fish-eye MFT - test obiektywu
Polecam przeczytać cały test. Podsumowanie na koniec jest super i trafne zarazem
Dzisiaj sam miałem przyjemność porobić trochę zdjęć tym obiektywem. Pierwsze wrażenia i przemyślenia:
1) efekt "wow" po obejrzeniu zdjęć na komputerze, a wczesniej wielkości i jakości wykonania szkiełka.
2) Oj Olympus i Panasonic już zbytnio nie zarobią na swoich 8mm.
3) najpierw kupić 45mm 1,8 czy 7,5mm....hmm...
hmm.... lubię takie dylematy - gdy nagle prawie w cenie jednego ZD 50mm mamy oba
4) Srebrny idealnie współgra z tzw. "szampańską" wersją kolorystyczną e-pl1. Wielkością także pasuje idealnie.
5) na 2/3 moich zdjęć próbnych mam w lewym dolnym rogu wchodzący w kadr paluch
-trzeba chować rękę po ustawieniu ostrości![]()
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 12.09.11 o 21:29
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Wychodzi na to, że to jest najlepszy obiektyw do robienia panoram (fish) o jakim słyszałem. Dopiero co nabyłem e-pl3, myślałem o dokupieniu w przyszłości 20/1,7 panasa a tu przeczytałem o tym fishu i już szukam chętnego na moją nerkę.
Wysłane z SGS-Tapatalk
Ostatnio edytowane przez ayu ; 19.11.11 o 00:01
Lubię sobie popstrykać.
Na szczęście ten obiektyw nie jest jakiś super drogi.
Mam go krótko, ale wydaje się tak dobry, jak piszą![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Jakby ktoś chciał kupić plugin Image Trends Fisheye-Hemi z 40% zniżką to poproszę o PW - oferta czasowo ograniczona.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
katowałem to szkło przez miesiąc w Himalajach. Jestem bardzo ale to bardzo zadowolony - recenzje jakąś napisze jak tylko się ogarnę i przeczytam wszystkie zaległe maile więc troszkę czasu potrzebuję. ale generalnie jestem pod wielgasnym wrażeniema najbardziej zachwyca mnie chyba praca tego szkła pod światło....
No cóż - pięknie jest, aż można ulec złudzeniu, że to szkło samo świetne fotki robi.
Dobas,
jak zwykle musisz mnie zdolowac
HEJT!!!
odpisz mi na PW bardzo poprosze,
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.