OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Jaka jest wartość dostępnegch do do Twojego zestawu układów napędowych jedno i dwuosiowego? Warto sobie tym w ogóle zawracać głowę?
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Niczego ręcznie nie korygowałem. Montaż był prowadzony przez silnik krokowy. Ręczne korekty w tym przypadku nie są potrzebne. Korygować ale w sposób automatyczny trzeba przy naprawdę długich czasach i przy długich ogniskowych.
Mam dokładnie takie napędy dwuosiowe:
http://www.astrokrak.pl/75-napd-eq-3...h-osiach-.html
Do EQ3-2 wystarczy napęd w jednej osi.
Jeżeli ktoś chciałby spróbować nocnego focenia to polecam giełdy na forach astro, szczególnie astromaniaka. Za swój zestaw (statyw, montaż, napędy) dałem 550zł, cena sklepowa ponad tysiąc złotych. Jak ktoś złapie bakcyla to następny skok jakościowy to wydatek około 8-10 tys. Nie radzę wydawać takiej kasy jeżeli nie pobawicie się najpierw w obserwacje i fotografowanie prostym montażem. W naszych warunkach klimatycznych kombinacja pogody z wolnym czasem powoduje, że choć mam kilka sprzętów do obserwacji, to niebo oglądam raz góra dwa w miesiącu. Bywało też tak, że wszystko miałem rozłożone, wychłodzone i po pięciu minutach chmurwy przyszły...