Jesienne swiatelko, jesienne kolory to jest to !
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Kolorki super, szczególnie że za oknem szaro-buro (teraz nawet czarno) i ciągle leje.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Jablonka sliczna![]()
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Ostatnio edytowane przez adambieg ; 25.10.14 o 21:56
Świetnie wyszło!
BTW. W Wysowej w piątek piękne niebo było... Mogłem "gołym" okiem Drogę Mleczną oglądać... Ehhh...
Fantastycznie Adamie. Profil zmieniasz![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzięki. Profilu nie zmieniam, wszak gwiaździste niebo można śmiało pod krajobraz podciągnąćOd czasu do czasu jak pogoda pozwoli i cierpliwości wystarczy mam zamiar się w astrofotki pobawić.
Potrzeba trochę sprzętu i cierpliwości
Do prowadzenia aparatu za gwiazdami potrzebujemy montażu paralaktycznego z napędem w jednej osi. Posiadam montaż EQ3-2, używany do kupienia za kilka stów. Coś takiego:
Na montażu mocujemy aparat:
Oś obrotu wokół której aparat będzie podążał za gwiazdami musimy wycelować w okolice gwiazdy polarnej (w miejsce na niebie przez które przebiega oś obrotu ziemi). Służy do tego specjalna lunetka przechodząca przez oś obrotu montażu.
Jak już wszystko ustawimy włączamy aparat i jazdaMoje zdjęcia były z czasami 10s ponieważ nie korzystałem z lunetki tylko na oko ustawiłem północ i kąt nachylenia osi (dla okolic Bydgoszczy 52*). Zdjęcia wstępnie obrobiłem w LR a potem zestackowałem w Deep Sky Stacker. To takie podstawowe podstawy astrofotografii. Na EQ3-2 wprawni użytkownicy potrafią robić zdjęcia z czasami do 5 minut z użyciem ogniskowych do 400-500mm. Do porządnych zdjęć potrzeba montażu za 2-3 tys., Kamery astrofotograficznej zamiast aparatu, refraktora APO zamiast obiektywów oraz dodatkowej lunetki i kamery do wprowadzania poprawek w prowadzeniu montażu. Limitów cenowych brak
Wszystkie zdjęcia pożyczone z sieci. Trochę info tutaj:
http://www.teleskopy.pl/ustawienie_t...aktycznym.html
oraz na forach
www.astromaniak.pl
www.astropolis.pl
www.forumastronomiczne.pl