Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Pomoc w fotografii produktowej (oświetlenie, lampy, żyrandole, kinkiety)

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Exclamation Pomoc w fotografii produktowej (oświetlenie, lampy, żyrandole, kinkiety)

Czy jest na forum ktoś kto mógłby mi pomóc w fotografii opraw oświetleniowych.
    Szef przekazał mi temat fotografii lamp. Szukam kogoś kto mi doradzi jak to dobrze robić oraz za opłatą obrobi fotografie i przygotuje do druku.
    Mam już pomieszczenie (2x3m, dwie lampy 68ws (jutro napiszę jakie) z softboxami, białe tło. Ktoś musi mi doradzić jak zrobić zdjęcie żeby coś z niego wyszło i żeby mógł je w miarę prosto obrobić.
    POMOCY!!!!!!!
    Ostatnio edytowane przez marcinpolniak ; 10.08.11 o 20:29
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Pomoc w fotografii produktowej (oświetlenie, lampy, żyrandole, kinkiety)

Witam serdecznie.

Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć?
    Jeśli chcesz mieć białe tło i fotografować wyłączone (nie świecące oprawy), to jedną lampą (bez softboksa) przepal tło.
    Drugą (z softboksem) oświetl oprawę z góry i z boku pod kątem 45st.
    Ponieważ masz nieregulowaną energię błysku, musisz regulować natężenie światła odległością lamp od tła/przedmiotu.
    Tylko rób to po kolei. Najpierw włącz lampę na tło i ustaw tak aby było przepalone. Później włącz drugą, oświetlającą przedmiot i ustaw w odpowiedniej odległości.
    Aparat na tryb manualny. Czas 1/125s. przysłona podejrzewam, że będziesz musiał użyć maksymalnie otwartej, czyli pewnie 5,6?
    No i nie wiem czy się zmieścisz w tym pomieszczeniu...
    Aha, i najlepiej zawieszaj te oprawy na żyłce, bo położone na tle, będą sprawiały kłopot z takim oświetleniem aby tło było przepalone a oprawa nie.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Pomoc w fotografii produktowej (oświetlenie, lampy, żyrandole, kinkiety)

Dzięki za poradę. Jutro wrzucę foto pomieszczenia. Zrobiłem tam regulowany uchwyt na lampy, są one oddalone od tła o ok. 80 cm.
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?