Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 135

Wątek: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: Czas na pożegnanie się z lustrzanką?

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Jak to mówią "najważniejszy jest aparat, który mamy przy sobie, gdy trzeba zrobić zdjęcie" a o to łatwiej z maluchem.
    Powiadają, że najlepszy jest ten aparat, który masz przy sobie. Chodzi jednak o sytuację w której masz aparat, może nawet lepszy od tego, który ma właśnie kolega, ale w domu.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Większość dobrych zdjęć nie powstaje dlatego, że akurat przypadkiem miałeś przy sobie aparat. Takie zdjęcia powstają dlatego, że były zaplanowane lub przynajmniej znalazłeś się w danej sytuacji z zamiarem robienia zdjęć, a więc gdy wychodziłeś z domu przemyślałeś, jaki sprzęt ze sobą zabrać. I najważniejsze jest to, żeby przy sobie mieć odpowiednie narzędzie, a nie jakiekolwiek narzędzie.
    Proszę cię, może jeden promil zdjęć, którymi ludzie się cieszą jest zaplanowany. Aparat służy ludziom do uwieczniania chwili, a nie pracy i planowania ujęć (mam nadzieję, że łapiesz, o co mi chodzi). Dla zawodowca narzędzie ma znaczenie. Dla amatora (i czasem też zawodowca), ważne jest by mieć aparat ze sobą.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Proszę cię, może jeden promil zdjęć, którymi ludzie się cieszą jest zaplanowany. Aparat służy ludziom do uwieczniania chwili, a nie pracy i planowania ujęć (mam nadzieję, że łapiesz, o co mi chodzi). Dla zawodowca narzędzie ma znaczenie. Dla amatora (i czasem też zawodowca), ważne jest by mieć aparat ze sobą.
    Może niepotrzebnie użyłem słowa "zaplanowane". Chodziło mi o to, czy w danej sytuacji zdjęciowej znaleźliśmy się dlatego, że właśnie szliśmy po bułki do sklepu i przypadkiem mieliśmy ze sobą aparat w komórce, czy może raczej wyszliśmy z domu z zamiarem robienia zdjęć. Wiele razy zabierałem ze sobą aparat tak na wszelki wypadek, a nóż coś się ciekawego zdarzy przy okazji załatwiania jakichś swoich codziennych spraw poza domem. I nigdy jeszcze nie skończyło się to żadnym dobrym zdjęciem. Nie dlatego, że nic ciekawego się nie zdarzyło, lecz dlatego, że nawet nie potrafiłbym tego dostrzec będąc zajętym czymś innym. Wszystkie zdjęcia, jakie zrobiłem i uznałem, że są wystarczająco dobre, aby je pokazać innym, powstały wtedy, gdy na ulicy / w parku / w lesie znalazłem się z aparatem w ręku tylko i wyłącznie po to, żeby robić zdjęcia.

I wiem o tym, że większość ludzi fotografuje zupełnie przypadkowo. Sądzę jednak, że większość dobrych zdjęć, jakie w życiu widziałem, nawet jeśli powstała w sytuacjach przypadkowych, to ich autorzy mieli wtedy ze sobą aparat nie przez przypadek. A oglądam głównie zdjęcia amatorskie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Dokładnie o to mi chodziło.Zabieram aparat do pracy i właściwie wszędzie. Mogę to zrobić bo razem z 3 obiektywami mieści się w małej torbie. Wiadomo, że często wybieram się robić zdjęcia planując to wcześniej ale słońca wychodzącego zza chmury po burzy nie zaplanuje. Jak mam czym to fotografuje, jak nie to d... A zawodowcy to osobna kategoria.Wczoraj widziałem jednego jak szedł robić sesję ślubną w pewnych słynnych czeskich skałkach. Miał duży plecak i statyw a pomagier blendy i jakieś inne cuda. Ale taka jest jego robota.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

A ja dojrzałem do systemu bezlusterkowego. Idea podobała mi się od początku, ale marny olkowy AF mnie odstraszał. Kupię tego nowego, malutkiego Pena z obrotowym ekranikiem. Właśnie wróciłem z krótkiego wypadu w góry. Przed wyjazdem zastanawiałem się co ze sobą zabrać (fotograficznego oczywiście). Jak podniosłem moje klamoty lustrzankowe to mi się odechciało. Zostawiłem dziadostwo w chałupie, zabrałem tylko Panasa Lx3 i analoga om-2 z jednym obiektywem 50mm.

Klamotów lustrzankowych na razie się nie pozbędę (zdarza mi się czasem jakąś reporterską fuchę popełnić), ale w przyszłości z pewnością tak.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 16.08.11 o 12:51
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Właśnie wróciłem z krótkiego wypadu w góry. Przed wyjazdem zastanawiałem się co ze sobą zabrać (fotograficznego oczywiście). Jak podniosłem moje klamoty lustrzankowe to mi się odechciało.
    Miałem bardzo podobne odczucia jak odkurzałem i pakowałem do torby E-3 + 7-14 + 12-60 + 50-200 na Tour De Pologne. Z tym że ja mam PENa już dłuższy czas
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Miałem bardzo podobne odczucia jak odkurzałem i pakowałem do torby E-3 + 7-14 + 12-60 + 50-200 na Tour De Pologne. Z tym że ja mam PENa już dłuższy czas

twardym trzeba byc a nie mietkim

ja tam dzwigam swoje ponad 5 kg

jakby kiedys ciezar 7-14 bardzo Tobie przeszkadzal to moglbym go przygarnac za rozsadna oplate

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Bardzo trafne stwierdzenie ,, Radio Erewań'', nie można było tego lepiej ująć /dlatego mam zamiar kupić Sony HX-9, moim zdaniem obecnie nie ma nic lepszego na rynku,zawsze będzie z tobą ,,w kieszeni'' /.
    Ostatnio edytowane przez leszekkl ; 21.08.11 o 06:14

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Dla mnie bezlusterkowiec odpada z jednej prostej przyczyny. Opóźnienie...
    Może mało istotne przy statycznych fotkach, ale nie potrafię sobie wyobrazić robienia fotek chociażby swoim dzieciom, gdy chce się uchwycić wyraz twarzy, minę itp.
    AF może i jest coraz szybszy, ale co z tego, jak od momentu wciśnięcia spustu do końca a zrobienia fotki upływa "wieczność"
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria

"0.222 second" mmmm wieczność... http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP3/EP3A6.HTM

czyli tyle co e-1
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez janek222 Zobacz posta
    Dla mnie bezlusterkowiec odpada z jednej prostej przyczyny. Opóźnienie...
    Może mało istotne przy statycznych fotkach, ale nie potrafię sobie wyobrazić robienia fotek chociażby swoim dzieciom, gdy chce się uchwycić wyraz twarzy, minę itp.
    AF może i jest coraz szybszy, ale co z tego, jak od momentu wciśnięcia spustu do końca a zrobienia fotki upływa "wieczność"
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    "0.222 second" mmmm wieczność... http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP3/EP3A6.HTM

czyli tyle co e-1
    No właśnie zastanawiam się o jakim aparacie Janek pisze. Ostatnio bawiłem się kilkoma bezlusterkowcami, niestety nie było wśród nich któregoś z nowych Olków, i w żadnym z nich nie zauważyłem żeby "shutter lag" był istotny.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook