Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Hot pixel ?

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Hot pixel ?

Witam !

Dziś wieczorkiem zgrywałem do komputera zdjęcia z kart. Zauważyłem że na wszystkich fotkach w jednym punkcie mam czerwoną kropę. Niezależnie od tego w jakim czasie i jakiej czułości fotka, wszędzie ta sama czerwona kropa. Czy to jest HOT PIXEL ?

Co z tym zrobić?
    1. Pixel mapping i olać sprawę jeśli pomoże ?
    2. Nie robić nic i oddać sprzęt do reklamacji?

Z jednej strony gdyby pixel mapping pomógł to jeden pixel to nie tragedia. Z drugiej strony wydałem trochę grosza za nowy sprzęt i wymagam żeby był cacy na 100%

PS. Boje się że jak się pepiczki dorwą do aparatu to mogę mieć większe problemy jak sprzęt do mnie wróci
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	beztytuu2_112.jpg
Wyświetleń:	380
Rozmiar:	145,1 KB
ID:	1432  

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Pewnie to hot-pixel, skoro jest na kazdym zdjeciu w tym samym miejsce. W takim wypadku pixel mapping powinno pomoc (niech wypowie sie ktos jeszcze, bo nie mam z tym doswiadczenia) rafrog, kolejny raz dramatyzujesz. Rozumiem, ze zalezy Ci na sprzecie, ze wydales na niego sporo (ja tez), ale bez przesady... Nie mozesz ciagle sie bac o sprzet i zastanawiac, co jest nie tak, bo przestaniesz robic zdjecia. A co do serwisu to z moich doswiadczen wynika, ze nie ma sie o co bac. Moja rada jest taka: nie dramatyzuj, tylko rob zdjecia.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    łoooooooooooooo matko
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    suchar: nie dramatyzuje. Po prostu ta kropę widać nawet na jasnych fotach. Zrozum mnie ze sie wkurzyłem bo aparat ma przebieg może ok 1000 fotek i tu ZONK

Rozumiem ze od tego jest Pixel Mapping, ale w miesięcznym aparacie już robić takie zabiegi?

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    odpal pixel mapping (tylko pamietej zeby aparat przez conajmniej 30min nie byl uzywany przed uruchomieniem tej funkcji). No i pozniej wrzuc foteczke....

wspolczuje... taki nowy aparat a juz problemy.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    odpaliłem i tak jak myślałem pomogło. szkoda tylko ze musiałem to robić tak wcześnie.

jakiś mi sie egzemplarz trafił...

Awatar Olymp
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja miałem kilka kropek, takich jak Ty były różna ale było je widać dopiero przy wyższym iso lub dłuższym naświetlaniu, nie wiem zrobiłem mapowanie pixeli i po tym zabiegu juz nie sprawdzałem czy znikły czy nie.

Mam pytanko, dlaczego trzeba odczekać aż 30min przed tym zabiegiem, żeby matryca ostygła?
    Bo nie rozumiem.

Przecież aparat wyłącza te pixele a póżniej oprogramowanie bodajże uśrednia je do punktów będących najbliżej.
    Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
    E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
    A poza tym to zielony w fotografii.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    rafrog weź Ty chłopie posłuchaj rady suchara, bo faktycznie w końcu zamkniesz aparat w sejfie i będziesz go tylko codziennie oglądał i to przez szybkę a teraz w kwestii problemu na mój gust to nawet kilkadziesiąt hot-pixeli nie uprawnia do reklamacji do reklamacji to tylko dead-pixele uprawniają, pewny tego nie jestem na 100% ale na 95% tak to po pierwsze a po drugie, czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego że tego pixelka na odbitce byś w życiu nie zauważył? nawet na dość sporych rozmiarów odbitce? Jest taki fajny programik DeadPixel Test, zrób sobie taki teścik to będziesz spał spokojnie
    Uszy do góry kolego

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miałęm to samo na samym początku nieźle sie wkurzyłem. ale pixel mapping zalatwił sprawe i wszystko jest ok.