Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Problem z krotkimi czasami

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    To, kiedy się pojawi winieta jest specyfiką konkretnego egzemplarza aparatu. Gwarancję masz z czasami określonymi przez producenta.
    Każdy egzemplarz aparatu może winietować mocniej lub słabiej w zależności od specyfiki elektroniki tego konkretnego egzemplarza i stosowanej lampy oraz sposobu jej wyzwolenia (radio/kabel/fotocela).
    Będą nawet drobne różnice związane z wilgotnością powietrza i temperaturą.
    Kiedy testowałem d80 na winietowanie przy x-sync 1/250 jednego dnia miałem wyraźne ślady na zdjęciach, następnego dnia nie było ich prawie wcale.
    Dokładność dotarcia sygnału synchronizacyjnego i bezwładność elektroniki lampy mają niebagatelne znaczenie. Nie można uogólnić, że E1/E300/Exxx daje radę po przekroczeniu wyspecyfikowanego czasu synchronizacji. Jest to cecha osobnicza, zależna od masy zewnętrznych parametrów.
    U mnie na 1/250 ze starymi elfo E330 działa super. Z chińczykami już nie.

ps. Fajna kolekcja. To sklep, czy domowa gablotka?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam pełną świadomość, że prawidłowa synchronizacja lampy z czasami krótszymi od zalecanych w instrukcji to tylko dodatkowy margines bezpieczeństwa i tolerancja na błędy procesu produkcji. Przy stosowaniu lamp dedykowanych możliwość stosowania krótszych czasów jest blokowana programowo.
    Dempsey zacytował moją odpowiedź i poczułem się wywołany do tablicy, ale że nie potrafię odpowiadać jednozdaniowo, więc na szybko wkleiłem powyższe fotki dla zobrazowania problemu synchronizacji. Czasami taka informacja może być przydatna, że dodatkowy błysk zwykłej lampy poprawi fotkę w słoneczny dzień nawet przy czasie 1/320s.

PS
    Na fotce część domowej gablotki, w większości z Prakticą (od Praktiflexa do Prakticy BX20).

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ale ja to doskonale rozumiem. Rozwijam temat i uściślam informację/osłabiam mocne stwierdzenie, że E300 synchronizuje z 1/320. Może, ale nie musi, a to że u jednej osoby działa, nie znaczy, że w innym przypadku/egzemplarzu zadziała. Opierając się o mocną opinię łatwiej popełnić błąd dokonując wyboru. Po co nam niezadowoleni użytkownicy systemu?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto