Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Problem z krotkimi czasami

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Radio Erewań ma pewnie na myśli efekt rolling shutter, czyli że obiekt szybko poruszając się będzie w różnych miejscach kadru w czasie przesuwania się szczeliny migawki (nie cała migawka naświetlana jest jednocześnie). Jeśli szczelina migawki przesuwa się z góry na dół i kropelka spada (siłą rzeczy a raczej grawitacji ) na dół, to w ekstremalnym przypadku (prędkość spadania kropelki w kadrze = prędkości przemieszczania się szczeliny migawki) kropelka "rozciągnie" się na cały kadr z góry do dołu... Wyobraź sobie Grizz że patrzysz na poruszający się samochód przez szczelinę w sztachetach płotu - jeśli zsynchronizujesz prędkość swojego przesuwania się za płotem z prędkością samochodu to cały czas będziesz widział tylko fragment samochodu (np. drzwi)... gdyby zamiast Twojego oka była tam matryca, to wszystko co by zarejestrowała to drzwi rozciągnięte na całą długość kadru... Jeśli napisałem nieczytelnie to poszukaj hasła rolling shutter
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ok dzięki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rogal właśnie dowiedziałem się od Dorjan'a, że stosując nie dedykowaną lampę udaje się uzyskać poprawnie (równomiernie) naświetlony kadr do czasów 1/320s przy krótszych pojawia się już pasek. Wygląda na to, że Olek ma jeszcze trochę zapasu poniżej tej 1/180sek.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Co, jak, dlaczego?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kurcze Panowie te wasze teorie to cos jak teoria wzglednosci Einsteina, albo czarne dziury, czasoprzestrzen, naciaganie czasu, matrix...... ech. Stary juz jestem. Czytajac to zaczalem sobie wyobrazac ze pędze z jednej strony płotu i staram sieuchwyciec pedzacy samochod z drugiej strony, po czym stwierdzilem ze najlepsze jednak jest piwo schłodzone, ciepłe to nie to.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    wlasnie miałeś nie pędzić tylko patrzeć cały czas przez jedną szparę

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Radio Erewań
    Dorjan napisał:
    Spróbuj podpiąć do korpusu Olka jakąś zwykłą lampę z tyrystorowym pomiarem i z pojedyńczym stykiem X. Taka lampa jest niewykrywana przez korpus. Ustaw na korpusie w manualu przysłonę i zmieniaj czasy. Zobaczysz że te 1/180s to żaden problem dla Olka. Nawet przy 1/320s uzyskasz równomiernie naświetloną klatkę bez jakichkolwiek śladów spóźnionej migawki. Dopiero od 1/400s zaczyna się przysłanianie kadru i zwiększa się wraz ze skracaniem czasu migawki. Nie wiedziałem, że ten fakt jest nieznany na forum. Ja w E-1 tak mam, a E-300 również sprawdzałem na taką okoliczność.
    czy może pytałeś o co innego

| OlyJedi Awatar rogal
    Mieszka w
    Radomsko
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    DZIEKI za wyjasnienia i rady

tymin3
    Gość
    Ja na wyzwalaczu na podczerwien na E1 w Elfo Quant 500 wyciągam 1/250, przy 1/320 pojawia sie na krawedzi waski pasek sciemnienia

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    tymin3 ma rację. Przy naświetlaniu jedynie światłem z lampy błyskowej równomierne naświetlanie kadru uzyskamy z E-1 do czasu 1/250s. Czas 1/320s powoduje zauważalną lekką winietę, ale do doświetlenia cieni w słoneczny dzień jeszcze się nadaje. Dopiero 1/400s całkowicie zasłania dolną część kadru i mamy w promocji od Olka użyteczny kadr 3:2.
    Przykładowa fotka prosto z E-1.

1/160s f:5,6

1/200s f:5,6

1/250s f:5,6

1/320s f:5,6

1/400s f:5,6