Z jakiej odleglosci ostrzyles? 40-150 lapie dopiero z 1,5 metra, gdy 14-45 juz z 38 cm chyba...Zamieszczone przez marecki
Z jakiej odleglosci ostrzyles? 40-150 lapie dopiero z 1,5 metra, gdy 14-45 juz z 38 cm chyba...Zamieszczone przez marecki
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Z ok. 3 m pstrykałem. W kościele to samo. Nadenerwowałem się strasznie.
mente et malleo
W takim razie chyba nie jestem w stanie Ci pomoc. Ja ze swoim problemow raczej nie mam. Jednak, trzeba pamietac o tym, ze AF bedzie glupial, gdy bedziesz probowal ustawiac ostrosc na elementach malo kontrastowych, gdzie nie bedzie mial jak sie "zahaczyc". Takie sytuacje, jak sadze, moga miec miejsce wlasnie w przypadku slabego oswietlenia.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Pewnie tak ale moja prośba skierowana jest do tych którzy mają lub mieli okazję porównać te dwa szkła w tych samych warunkach, najlepiej w słabych warunkach. Ciekaw jestem na ile ten nowszy, a może starszy, obiektyw pod tym względem jest lepszy i czy różnica jest znaczna. Ceny ostatnio się wyrównały także wybór uzależniam od tych cech które dla mnie są ważne.
mente et malleo
prawdopodobnie w najblizszych dniach bede kupowal E-400 (cholernie to to niewygodne, ale lepsze niz 500 wiec kupie na razie, a za czas jakis wymieni sie na e510) w dualkicie. a ze chce tego starszego 40-150 (z reszta juz mam go do odbioru w sklepie) to przez chwile nim sprzedam tego nowszego bede mial 2. zatem moglbym cyknac jakas probna fotke jednym i drugimtylko nie wiem co w kadrze umiescic?
a tak przy okazji - moze ktos chce kupic ta nowsza 40-150'tke??
pozdrawiam
Jak będziesz miał te dwa to w domciu przy świetle żarowym, bez światła wieczorkiem przy lampce ustaw coś na stole i wal z jednego miejsca jednym szkłem a potem drugim i swoje spostrzeżenia wrzucisz na forum. Bardzo jestem ciekaw jak to wygląda. Nie chodzi mi już o fotke co do kolorystyki itp tylko jak się zachowuje podczas ostrzenia, który szybciej i wogóle lepiej sobie radzi.
mente et malleo
Podłącze się do tematu, chociaż nowości nie napiszę.
Mam ten 40-150 ED kupiony w kicie z E400. Bagnet, jak cała obudowa z plastiku, ale dobrej jakości.
AF pracuje szybko np. przy 100mm zmiana ogniskowej z nieskończoności na 1szy plan to kwestia małego "zzz". Podobnie w drugą stronę.
Można co prawda przyczynić się do 2-3 krotnego ręcenia AF tam i z powrotem kierując np. obiektyw w twarz![]()
Porównując do C-740UZ to o aberacji można zapomnieć!
Jedynie co to przy ISO100 i 150mm nawet w dzień w lesie migawaka wychodzi 1/80 ... 1/15 i trudno nie poruszyć.
Co prawda dopiero jest w drodze, ale będzie u mnie lada dzień więc już wystawiony. Oczywiście mogę sprzedać bez pośrednictwa allegro![]()
A f3,5-4-5 wlasnie dzisiaj przynioslem ze sklepu i juz czeka na aparacik![]()
http://allegro.pl/show_item.php?item=203300431
proszę o wykonanie małego testu z tego samego body w takich samych warunkach jak pisałem wcześniej. Bardzo by mi to pomogło przy wyborze.
mente et malleo
No Panowie co z tym testem? Czekam z niecierpliwością![]()
OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
"Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
http://plfoto.com/101112/autor.html