Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: 40-150mm Vs 40-150mm ED

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki
    Czy ktoś wogóle miał do dyspozycji dwa te szkiełka i je porównał bo z powyższych wypowiedzi dalej nie wiem co kupić. Ostatnio robiłem w pomieszczeniu fotki pożyczonym starszym 40-150 i byłem zdegustowany tym że ostrości nie mogłem złapać w 90 %. Aparat wyglądał jak spawarka, błyski bez przerwy a zero zdjęć.
    Zakładając 14-45, a więc nieco ciemniejszy obiektyw ale szerszy, problem ostrości zniknął. Tak więc czy to że starsza wersja jest jaśniejsza nie znaczy że będzie lepiej ostrzyć od nowszej ciemniejszej? Przy wyborze ważne dla mnie jest właśnie to czy ustawię ostrość w słabych warunkach.
    Z jakiej odleglosci ostrzyles? 40-150 lapie dopiero z 1,5 metra, gdy 14-45 juz z 38 cm chyba...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Z ok. 3 m pstrykałem. W kościele to samo. Nadenerwowałem się strasznie.
    mente et malleo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    W takim razie chyba nie jestem w stanie Ci pomoc. Ja ze swoim problemow raczej nie mam. Jednak, trzeba pamietac o tym, ze AF bedzie glupial, gdy bedziesz probowal ustawiac ostrosc na elementach malo kontrastowych, gdzie nie bedzie mial jak sie "zahaczyc". Takie sytuacje, jak sadze, moga miec miejsce wlasnie w przypadku slabego oswietlenia.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Pewnie tak ale moja prośba skierowana jest do tych którzy mają lub mieli okazję porównać te dwa szkła w tych samych warunkach, najlepiej w słabych warunkach. Ciekaw jestem na ile ten nowszy, a może starszy, obiektyw pod tym względem jest lepszy i czy różnica jest znaczna. Ceny ostatnio się wyrównały także wybór uzależniam od tych cech które dla mnie są ważne.
    mente et malleo

Awatar flybane
    Mieszka w
    Kraków / Gliwice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    prawdopodobnie w najblizszych dniach bede kupowal E-400 (cholernie to to niewygodne, ale lepsze niz 500 wiec kupie na razie, a za czas jakis wymieni sie na e510) w dualkicie. a ze chce tego starszego 40-150 (z reszta juz mam go do odbioru w sklepie) to przez chwile nim sprzedam tego nowszego bede mial 2. zatem moglbym cyknac jakas probna fotke jednym i drugim tylko nie wiem co w kadrze umiescic?

a tak przy okazji - moze ktos chce kupic ta nowsza 40-150'tke??

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jak będziesz miał te dwa to w domciu przy świetle żarowym, bez światła wieczorkiem przy lampce ustaw coś na stole i wal z jednego miejsca jednym szkłem a potem drugim i swoje spostrzeżenia wrzucisz na forum. Bardzo jestem ciekaw jak to wygląda. Nie chodzi mi już o fotke co do kolorystyki itp tylko jak się zachowuje podczas ostrzenia, który szybciej i wogóle lepiej sobie radzi.
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podłącze się do tematu, chociaż nowości nie napiszę.
    Mam ten 40-150 ED kupiony w kicie z E400. Bagnet, jak cała obudowa z plastiku, ale dobrej jakości.
    AF pracuje szybko np. przy 100mm zmiana ogniskowej z nieskończoności na 1szy plan to kwestia małego "zzz". Podobnie w drugą stronę.
    Można co prawda przyczynić się do 2-3 krotnego ręcenia AF tam i z powrotem kierując np. obiektyw w twarz
    Porównując do C-740UZ to o aberacji można zapomnieć!
    Jedynie co to przy ISO100 i 150mm nawet w dzień w lesie migawaka wychodzi 1/80 ... 1/15 i trudno nie poruszyć.

Awatar flybane
    Mieszka w
    Kraków / Gliwice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co prawda dopiero jest w drodze, ale będzie u mnie lada dzień więc już wystawiony. Oczywiście mogę sprzedać bez pośrednictwa allegro
    A f3,5-4-5 wlasnie dzisiaj przynioslem ze sklepu i juz czeka na aparacik

http://allegro.pl/show_item.php?item=203300431

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    proszę o wykonanie małego testu z tego samego body w takich samych warunkach jak pisałem wcześniej. Bardzo by mi to pomogło przy wyborze.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No Panowie co z tym testem? Czekam z niecierpliwością
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html