Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: 40-150mm Vs 40-150mm ED

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dostałem dwie fotki mailem i są praktycznie identyczne. W końcu kupiłem starszą jaśniejszą wersję tego obiektywu i działa bez zarzutu. Natomiast nie dowiedziałem się o różnicach w szybkości i sprawności AF w słabych warunkach oświetleniowych. Może jednak ktoś taki test wykona i pomoże innym przy zakupie sprzętu.
    mente et malleo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    marecki: więc tak, Ja używam tego szkiełka w studio do portretów (kupiłem dual kita z 40-150/3.5-4.5), tak więc w kiepskich warunkach podczas ostrzenia (tylko światła kontrolne) i nigdy mi się to szkiełko nie pomyliło. Jasność jest rewelacyjna i przy krótkim portretowym końcu wystarcza do portretów w zupełności. Jak potrzebuję czegoś z mniejszą GO, zakładam Chinona 55/1.4.
    Mam E300 (solidnej budowy) i 40-150 ładnie się z nim komponuje (wiem co trzymam w łapie). Strzelałem tym szkłem wiele i jestem bardziej niż zadowolony. Porównałem sobie także zdjęcia z 50/1.8 dla C i N z moimi. Moje są nieporównywalnie ostrzejsze, maja lepszy bokeh i bardzo dobrze oddają kolory. Aberracje sie zdarzają (chromatyczna), ale w normie, a AF nie myli się tak często jak na tej 50 do C i N. Jak dla mnie, na tle konkurencji to szkło jest semi-Pro (jak i dla The zOOm). Nowe szkiełko już mnie tak nie rajcuje. W wielu warunkach (sesje w ruderach bez oświetlenia dodatkowego) te 0,5-0,7 EV to bardzo dużo.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski
    marecki: więc tak, Ja używam tego szkiełka w studio do portretów (kupiłem dual kita z 40-150/3.5-4.5), tak więc w kiepskich warunkach podczas ostrzenia (tylko światła kontrolne) i nigdy mi się to szkiełko nie pomyliło. Jasność jest rewelacyjna i przy krótkim portretowym końcu wystarcza do portretów w zupełności. Jak potrzebuję czegoś z mniejszą GO, zakładam Chinona 55/1.4.
    Mam E300 (solidnej budowy) i 40-150 ładnie się z nim komponuje (wiem co trzymam w łapie). Strzelałem tym szkłem wiele i jestem bardziej niż zadowolony. Porównałem sobie także zdjęcia z 50/1.8 dla C i N z moimi. Moje są nieporównywalnie ostrzejsze, maja lepszy bokeh i bardzo dobrze oddają kolory. Aberracje sie zdarzają (chromatyczna), ale w normie, a AF nie myli się tak często jak na tej 50 do C i N. Jak dla mnie, na tle konkurencji to szkło jest semi-Pro (jak i dla The zOOm). Nowe szkiełko już mnie tak nie rajcuje. W wielu warunkach (sesje w ruderach bez oświetlenia dodatkowego) te 0,5-0,7 EV to bardzo dużo.
    He he he... ale podkreślmy bo nas ktoś zaraz zjedzie, że ZUIKO 40-150/3,5-4,0 to amatorski obiektyw, który zasługuje na to by go określić jako semi-pro (semi-pro to zaawansowany fotoamator nie profesjonalista ). Wyróżnia go jednak spośród innych amatorskich obiektywów bardzo solidna i dopracowana budowa (nadal jak go oglądam w sklepie to jestem pod wrażeniem, że za takie pieniądze można kupić tak dobre szkiełko), bardzo przyzwoite światło (więcej niż przyzwoite ponieważ użyteczne w całym zakresie) oraz świetna optyka. Olympus już nie zrobi tak dobrego amatorskiego obiektywu. Nowymi produktami oddzielił w znaczący sposób klasę amatorską od pro. NIKT mnie nie przekona, że nowa wersja 40-150 jest lepsza od starej. Często słyszy się o poprawionej szybkości AF... spodziewam się większej poprawy szybkości AF dzięki nowym puszkom niż nowym obiektywom. Marketing jednak musi jakoś zrównoważyć wpakownie plastikowego bagnetu oraz skrojenie światła

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    a mi się przyśniło - ze niedługo będzie odmłodzony 40-150 SWD F 3,5 - 4,5 do kupienie za ok 1500 zł nówka

- ale to pobożne życzenie
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety