Czym w codziennym użytkowaniu różnią sie te dwa obiektywy
ED 40-150mm 1:4.0-5.6 i 40-150mm 1:3.5-4.5?
Wg specyfikacji poza światłem i ED są niemal identyczne.
Czym w codziennym użytkowaniu różnią sie te dwa obiektywy
ED 40-150mm 1:4.0-5.6 i 40-150mm 1:3.5-4.5?
Wg specyfikacji poza światłem i ED są niemal identyczne.
Pozdrawiam
Bartek K.
Nowsza wersja ( ciemniejsza ) jest mniejsza, lżejsza i ma plastikowy bagnet, ostrzy z 0.9 m - starsza wersja z 1.5 m.
Jak wypada porównanie szybkości działania AF? Czy ta mniejsza ilość światła nie jest uciążliwa?
Pozdrawiam
Bartek K.
To już musi ktoś z nowszą wersją się wypowiedzieć - ja mam starą i w jej przypadku prędkość działania AF jest ok, choć nie oszołamia ( do moich zastosowań ).
Jeszcze jedno.
Czy ostrzą tak samo w całym przedziale ogniskowych?
Może ktoś miał okazje pobawić sie nimi i skrobnie co nie co na ten temat.
Bede wdzięczny.
Pozdrawiam
Bartek K.
Moja starsza wersja jest ok, z predkoscią AF jest raczej marnie, i o ile poniezej 100mm jest swietnie to powyzej autofocus lubi sie gubic i troche mydli, trzeba przymykac. Ale porownania z nowym nie mam, no coz nowy na 100% jest gorszy bo ciemniejszy, a w starej wersji pelna dziura jest (ponizej 100mm) w pelni uzyteczna, ba jest tak ostro jak w 14-54(na oko bo zadnych testow nie robilem, mowie patrzac na fotki). Wiec wygrywa starszy ze wzgledu na swiatlo
Af bym sie nie martwil bo we wszystkich szklach okla jest slaby, w niektorych lepszy w niektorych gorszy ale i tak trzeba sie nastawiac na fotografowanie statycznych rzeczy (porownujac do nikona i canona)
Więc AF w nowszych jest szybszy. trochę mnie dziwi cena skoro ma bagnet plastikowy, może to przez ED...
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Ciemniejszy mozna miec juz za ~600zl. Uwazasz w takim razie, ze to sporo czy wrecz odwrotnie? Bo Twoja mysl jest niejednoznaczna.Zamieszczone przez YxasoR
Nowsza wersja jest:
+ lżejsza
+ mniejsza
+ szybsza
+ cichsza
+ ma 1 soczewkę ED
+ minimalna odległość ostrzenia od 0.9m
+ okrągły otwór przysłony
+nie kręci mordką
- ciemniejsza
- ma plastikowy bagnet
Pozdrawiam
2ev
no wlasnie nie mozna nowy oficjalnie w sklepiekosztuje juz ok 900zl (850?)Zamieszczone przez rap1d