vanguard_ics_008-l3:
vanguard_ics_008-l3:
Zapraszam do oglądania, komentowania i krytykowania na moim wątku
Według mnie raz, że mydli, a dwa, że światło bardzo kiepskie, bo ostre, co jak widać spowodowało mnóstwo ciemnych placków, bo i ptak jest czarny. W tych miejscach szczegółów nie ma, bo są niedoświetlone. Według mnie jednak światło ma tu kolosalne znaczenie. Na zdjęciach, gdzie jest ono sprzyjające 70-300 (jak i każdy inny obiektyw) spisuje się nieźle, choć za ostry to nie jest. Gdy tylko światło jest ostre, wychodzi jak widać, ale tak jest przy każdym obiektywie. Różnica polega na tym, że robienie zdjęć ptakom na gałęziach w środku pogodnego dnia zawsze będzie się wiązało z takim światłem, a najczęściej właśnie takie zdjęcia się widzi. Moim zdaniem nie są one dobrym wyznacznikiem jakości obiektywu.
Wszystkiego po trochu. 800 ISO, 1/250 s, F5.6, z ręki, przez szybę.
Ale nieźle się wyostrzają. Nie chciałem przesadzać.
A poniżej dzisiejsze łowy. Godz. ok 19.00 i mocniejsze światło. Fotki ostrzejsze bo ISO 400, f7.xx, 1/400 s, bez szyby (jednak szyba sporo przyciemnia) . Ale fotki kolorystycznie gorsze bo światło mniej rozproszone i boczne. Za duży kontrast. Wszystkie 3 kadrowane (o ok 30% po długości boku). Wyostrzane w PS po skalowaniu. Skalowanie jednak mocno zmiękcza.
robko, amigo:
Dzięki za info o pokrowcach, na dniach coś zaatakuję.
epicure:
to dobry obiektyw rekreacyjny, jeśli oczekujesz dobrej ostrości to poluj raczej na używany 50-200.
To moze zrobmy jakies zawody co lepsze na koncu 50-200 (na 200) czy 70-300 (na 300).
To znaczy czy ostrosc 50-200 jest na tyle dobra ze zniweluje roznice 100 mm do 70-300.
Proponuje ksiezyc. Dla wszystkich taki sam. Dzis juz tylko poloweczka ale za to fajnie kratery widac. Styl dowolny (IS, przyslona, czasy itp. obrobka w PS itp.). Wybierzemy fotke z najlepszymi szczegolami.
Kto wypatrzy Twardowskiego - wygrywa![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
na księżycu nie ma co testować bo po domknięciu różnice będą niewielkie. miałem na myśli to że przy otwartej przysłonie jakość nie zachwyca, ale ja jestem skrzywiony jakością innych ZD...