I jeszcze kilka. Nie po to co 10 min. strzepywałem po kilka kleszczy z nogawek, żeby sobie teraz żałować.
I jeszcze kilka. Nie po to co 10 min. strzepywałem po kilka kleszczy z nogawek, żeby sobie teraz żałować.
Czym się różni wróbelek?
Wygląda na to, że napisem na obudowie
Od góry: Zuiko 70-300 i Sigma 70-300. Jak widać, to rzeczywiście ten sam obiektyw.
Za ten napis na obudowie trzeba zapłacić ekstra parę setek![]()
A na poważnie: nie można wykluczyć, że obiektywy produkowane dla Olympusa przechodzą lepszą QC itp. itd. Choć oczywiście optycznie cudów nie należy się spodziewać w stosunku do obiektywu znanego już z innych systemów.
Ale co z czym porównujesz?Zamieszczone przez Mysikrólik
Wiesz... wystarczy włożyć innej jakości soczewkiZamieszczone przez jotes25
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Generalnie mówię. Może się mylę i ktoś kompetentny mi to się podejmie wytłumaczyć, ale Sigma to taki "zamiennik" szkieł systemowych. I jednak zawsze ten zamiennik będzie gorszy od oryginału. Gdyby było inaczej to ludzie przesiedliby się ze szkieł systemowych na Sigmy, bo parę stówek na ulicy nie leży. Mało jest pasjonatów płacących tylko za "znaczek".Zamieszczone przez jotes25
Takie generalizowanie nie ma sensu. Sigma nie produkuje zamienników, produkuje inne obiektywy, czasami lepsze niż konkurencja, czasami gorsze. W przypadku E-systemu sytuacja jest o tyle specyficzna, że Sigma właściwie w ogóle nie projektuje obiektywów pod jego kątem. Więc tym bardziej nie ma sensu porównywanie.
Powiedzmy, że mam inne zdanie... nie natrafiłam jeszcze na jakieś super zdania o Sigmie - takie by było napisane, że lepsze niż szkło systemowe. Ale to moje zdanie- możliwe, że są jakieś Sigmy, które w swoim zakresie wyparły szkła systemowe. Nadal uważam ją jednak za zamiennik, może dlatego, że robi obiektywy pod inne systemy, które to szkła są tańsze.
Sigma ma problemy z jakoscia...
Jakos jest dosc duzo stalek, a 35mm i 50mm caly czas na topie :]
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.