W ogole ta lista okupowana jest przez E-System![]()
W ogole ta lista okupowana jest przez E-System![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
a mam takie trochę głupie pytanie - czy >>tą sigmę<< można podpiąć do E-400 ? i jak to działa ?
Różnica w cenie między ZU a Sigmą jest dość spora
Niestety nic z tego, nie ma tego szkła z bagnetem 4/3 choc nie raz jest wymienione w sklepach interentowych.Zamieszczone przez Bodzip
![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Hmm, no jakby ci to opisać:
Najważniejsze tego wieczoru było ciepłe ubranie, bo pogoda nie teges, zjadłem też co nieco żeby mi się nie dłużyło no a poza tym uprzedziłem rodzinkę że mnie chwilę nie będzie bo idę zrobić pierwszą w życiu fotkę księżyca, a nie ma nic gorszego dla fotografa niż presja czasu bo wtedy ręce drżą...
No a potem to już było szybko: wkręciłem 70-300 do puszki, oparłem dłoń na bramie, strzelałem seriami po 15, część na chybił trafił byle w stronę celu, no i z 80 fotek tą jedną odważyłem się wstawić na forum![]()
Mam nadzieję że instrukcja się przyda![]()
Powodzenia!
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42
Ja bym do tego dodał statyw![]()
Pomiar światła: spot, przysłona f/8, ISO 100, ekspozycja -1EV bo dość ostro świeci i trzeba pokazać szczegóły w cieniach kraterów. Na bezchmurnym niebie mam czas 1/250.
Z ogniskową 300mm już widać (ze statywem) jak obiekt przesuwa się (ruch obrotowy ziemi). Dłuższe ogniskowe - to już większy problem. W astrofotografii, gdzie czas naświetlania jest znacznie dłuższy a obiekty mniejsze - stosuje się napęd który utrzymuje cały zestaw optyczny skierowany w to samo miejsce na niebie, niezależnie od obrotu ziemi.
Poza tym robi się długą serię zdjęć, ciemną i jasną klatkę a potem wrzuca do programu do stackowania (np. RegiStax) który to obrabia.
Najbliższy księżyc będę robił 600 i 1200mm (1200, 2400 dla FF). Obawiam się że bez stackowania się nie obejdzie, bo już nie mam napędu. Jeśli efekt będzie wart pokazania to wrzucę do wątku o obiektywach M/42. Najbliższa pełnia - 21.03 ale warto focić już od 16 marca. Oby tylko pogoda dopisała.
Co do obróbki - to standard, a najlepiej pokazać BW.
czy na drżenie rąk stosowałeś C2H5OH ??Zamieszczone przez domadm
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
ZD 70-300 + EC14
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=27097194
Czekając na wiosnę kilka fotek z sobotniej wyprawy za dom.
E510 + Zuiko 70-300.
Wszystkie z antyszejkiem, WB - chmury, priorytet przysłony.
Kontrast -1
UWAGA. W pewnym momencie antyszejk odmówił posłuszeństwa.
Kilka zdjęć z rzędu wyszło wyraźnie poruszonych. W czasie podglądu na żywo i wciśniętym podglądem antyszejka kilkusekundowa praca ustrojstwa którą słychać i która zwykle trwa ciągle, tu była kilka razy przerwana. No i obraz też drgał bardziej jak zwykle. Brak mocy??? Może 70-300 za dużo bierze...