Strona 5 z 87 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 867

Wątek: Zuiko Digital 70-300mm 1:4.0-5.6

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    właśnie wróciłem z Brna i na własne gały widziałem Japończyka z tym szkłem. Właściwie to jego, chyba żonę, bo on sam miał nieco inne zestawy....

aż przysiadłem jak to zobaczyłem bo troszkę były w sumie niespotykane.
    NR1 E-1 z Zuiko 300mm !!! Ależ to jest rura...i podłączona do takiego starocia...
    NR 2 już mniej dziwny bo E-1 z 50-200 i EC-14.
    NR3 Jakiś Canon ale nie wiem co to było, na pewno nie 1D, i biała rura 100-400.
    Ale słuchajcie najlepszego. Ten facet przez cały dzień nie tknął Kamunia!!!! 90% fot robił 300setką. To ponoć legenda spottingu, bo jest na każdych pokazach. Troszkę mi podbudował moją wiarę w możliwości E-systemu w tym typie fotografii. Co z tego jak 300mm to mógłbym mieć chyba tylko jakbym komuś dał w łeb
    Widziałem natomiast dużo Olków, głównie E-510 z 40-150. W ogóle Olek był jednym ze sponsorów CIAF 2007

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    To widzieliśmy tego samego kolesia - a ja kombinowałem, co on ma i czy dobrze widzę...
    Tam stalo (w okolicy Lancera B-1B) paru nawiedzonych kolesi w kurtkach Nikona i jedna laska z ogromna rura Canona... Z tego, co kumpel mi podpowiadal, to ona takze jest stalym bywalcem takich imprez.

Ech
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:
    opisujesz nam loda za szybą zamiast pokazać fotki... nie wierzę że nie cyknąłeś skosa ze 300-ką w akcji. dawaj, dawaj...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    właśnie wróciłem z Brna i na własne gały widziałem Japończyka z tym szkłem. Właściwie to jego, chyba żonę, bo on sam miał nieco inne zestawy....

NR1 E-1 z Zuiko 300mm !!! Ależ to jest rura...i podłączona do takiego starocia...
    Ale słuchajcie najlepszego. Ten facet przez cały dzień nie tknął Kamunia!!!! 90% fot robił 300setką. To ponoć legenda spottingu, bo jest na każdych pokazach. Troszkę mi podbudował moją wiarę w możliwości E-systemu w tym typie fotografii. Co z tego jak 300mm to mógłbym mieć chyba tylko jakbym komuś dał w łeb
    Widziałem natomiast dużo Olków, głównie E-510 z 40-150. W ogóle Olek był jednym ze sponsorów CIAF 2007
    Ale to wątek o 70-300

Oleryk
    Gość
    Znalazłem taki wątek.
    Rumor has it that this "Olympus" lens is actually just a re-badged Sigma. They both have the IDENTICAL optical formula 14 elements, 10 groups, 3 ED elements. And the mechanical specs are quite similar (9 aperture blades, 58mm filters, 95mm minimum macro focusing distance). The Olympus is spec'd to weigh 2 ounces more, which would imply that some plastic has been replaced with metal in the Olympus version (as well as having a slightly longer barrel due to the short flange to focal plane distance of the 4/3 mount. Note that this is one lens that Sigma has NOT made available for Olympus mount, which is exactly what would be expected if they were OEM'ing it to Olympus directly.
    Hmm...
    Jest w tym co prawdy?

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    a kto to wie? Jaki interes miałaby w tym Sigma? Chyba na ich miejscu zrobiłbym bagnet Olkowy do tej Sigmy i sprzedawał szkło.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Hmm...
    Jest w tym co prawdy?
    To by było smutne - nie dość, że to tania Sigma, to jeszcze w przypadku 4/3 byłaby okrojona z podziałki i funkcji Macro ... ale myślę, że to jednak będzie produkcja Olka (a przynajmniej jakość i wykonanie)
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Awatar Olymp
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na stronie już jest a w sklepach ani widu ani słychu.

http://www2.olympus.pl/consumer/dslr..._1_4_0-5_6.htm
    Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
    E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
    A poza tym to zielony w fotografii.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie

To teraz pokombinuj lessie. Gość z podpiętą 300-tką miał 600 w ekwiwalencie. Z 50-200 i EC-14 miał 560mm w ekwiwalencie.

Są możliwości w e-systemie tylko niestety dość kosztowne. Uważam jednak, że 50-200 z EC-14 jest wart ceny, a 560mm jakie oferuje w zupełności wystarczą.

Ostatnio stale przekonuję się, że wszystko powyżej 400mm jeśli tylko masz troszeczkę swobody w poruszaniu się w zupełności wystarczy.

Na pokazach wszystkie loty pokazowe od jakiegoś czasu odbywają się chyba w większej od publiczności odległości... czy to prawda?

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    hmmm, no nie latają może bezpośrednio nad głową a raczej przed publicznością. Jeśli nad, to na wyższym pułapie i są to tylko przeloty, nie akrobacje. Problem ogniskowej nie pojawia się przy przelocie tuż przed oczami a raczej na wysokościach gdzie piloci doprowadzają do tzw "przeciągnięcia" i samolot praktycznie staje w miejscu umożliwiając super ujęcie. Podobnie sparawa się ma z fotkami z chmurami kondensacyjnymi, które powstają na kadłubach/skrzydłach przy sporych prędkościach na wyższym pułapie. Może tak dla przykładu dam pełny kadr z 40-150 czegoś takiego, zobaczysz ile brakuje ogniskowej.

pełny kadr zmniejszony do 800x600 i wyostrzony

wyobraź sobie co byłoby, gdyby tak mieć podwójną ogniskową 40-150