Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Adapter + obiektyw OM

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    tego pentacona 29/2.8 to ja bym nawet za darmo nie chciał. To porażka.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    z szerszych 29mm to polecam Mira 10a 3,5/28mm bardzo ciekawa konstrukcja ostrzy jak dobrze pamiętam z 20cm

kilka sampli z cropa 1,6

http://browse.deviantart.com/?sectio...a+3%2C5%2F28mm

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    tego pentacona 29/2.8 to ja bym nawet za darmo nie chciał. To porażka.
    Zgadzam się. Używałem tego przez rok. Mydło i powidło.
    Zuiko 28/2,8 można trafić <200PLN. O różnicy w jakości nie będę mówić by nie kopać leżącego.
    Zuiko OM 50/1,8 kupiłem za 150 i nie mam do niego uwag.
    Mniodzio.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do zuiko om 50mm to nie było by lepsze 1.4 od 1.8? (choc 1.8 mam zamiar kupic co sadzicie o Vivitar 28mm 2.8? tego tez chciałbym nabyc.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja jestem również w posiadaniu zuiko 1.8 i bardzo fajny obiektyw tylko naprawdę ciężko złapać ostrość (mam E-410).
    Czasami mam tak że w wizjerze jest wszystko w porządku a na podglądzie zdjęcie jest masakryczne, w ogóle nieostre dlatego też ja np. robie po 4-5 zdjęć i wybieram najostrzejsze.
    Może coś mam skopane z przejściówką na 4/3? Przejściówkę mam na stałe połączoną z tym obiektywem, taki po prostu kupiłem.
    Jakieś rady?
    Aha 1.8 jest jeszcze stosunkowo tani bo 1.4 to już wydatek spooooro droższy.

Mieszka w
    Warszawa, tja.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Adapter + obiektyw OM

Przeprowadziłem małe wykopaliska i odgrzebałem ten wątek. Czy koś może podzielić się informacją (możliwe, że zresztą jest to na forum, ale nie mogę znaleźć) jak sprawują się nieoryginalne adaptery OM->4/3? Interesuje mnie wersja z dandelionem, więc 200 pln w Polsce (lub 16 gbp z Chin), więc trochę sporo jak na ryzyko kupna czegoś nieprzydatnego, natomiast oryginalny MF1 to 450 pln tutaj (lub 80 usd w US, no ale my w końcu jesteśmy bogatsi :/), więc dokładając cenę szkła mógłbym już polować na coś taniego z ZD, a nie wiem przecież, czy manual mnie wciągnie. Oczywiście mogę kupić wersję bez dandeliona za jakies 70 pln i sprawdzić, jak to działa (bo chyba różni się tylko brakiem elektroniki, a nie mechanicznie), ale z kolei wydać 70 pln tylko po to, żeby sprawdzić, czy mi pasuje, a zaraz potem wydać prawie na to samo jeszcze więcej nie bardzo mi odpowiada.

Reasumując: używa ktoś http://allegro.pl/adapter-olympus-om...251498476.html takiego adaptera?

darkelf
    Gość

adapter to tylko kawałek metalu który służy do tego aby obiektyw się trzymał, dandeliony są niezależne od rodzaju obiektywu, zależą od body

Mieszka w
    Warszawa, tja.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Wiem, czym jest adapter Chodzi mi właśnie o to, czy ten konkretny adapter jest dobrze wyskrawanym/odlanym/wyciśniętym/czy_jak_one_tam_są_produkowane kawałkiem metalu, czy może kawałkiem metalu, który zacznie mi sypać paprochami do body i obiektywu, wpuszczać światło bokiem czy robić inne dziwne rzeczy. Kojarzę również czym jest dandelion, dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodziło