Strona 83 z 100 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 997

Wątek: [epicure] miejskie depresje

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Dla mnie najbardziej 486 i 487.
    Nadużywanie motywu rozmytej postaci może być męczące.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cobra Zobacz posta
    Niektóre z tych postaci były w biegu, więc na pewno się zmęczyły, ale ja ich do tego nie zmuszałem
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Podobają mi się 486, 487 ale i 493.
    Cytat Zamieszczone przez cobra Zobacz posta
    Tutaj trochę się przychylę
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    486 - najbardziej pomysłowe. Zastygnięte w bezruchu rzeźby i szmer postaci miedzy nimi w tle.
    TJ

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tydzień dopiero na półmetku, ale świąteczne wyjazdy nie pozwolą mi już na fotografowanie w weekend, jak to mam w zwyczaju. Niech więc fotki z dzisiejszego spaceru będą podsumowaniem tygodnia 14:

Nazwa:  DSCF6397.jpg
Wyświetleń: 287
Rozmiar:  683,2 KB

494

Nazwa:  DSCF6399.jpg
Wyświetleń: 286
Rozmiar:  704,4 KB

495

Nazwa:  DSCF6401.jpg
Wyświetleń: 281
Rozmiar:  673,5 KB

496

Nazwa:  DSCF6400.jpg
Wyświetleń: 283
Rozmiar:  568,2 KB

497

Nazwa:  DSCF6081.jpg
Wyświetleń: 287
Rozmiar:  815,3 KB

498

Nazwa:  DSCF6410.jpg
Wyświetleń: 288
Rozmiar:  836,4 KB

499

Nazwa:  DSCF6409.jpg
Rozmiar:  806,7 KB

500

Nazwa:  DSCF6405.jpg
Rozmiar:  1,09 MB

501

Nazwa:  DSCF6398.jpg
Rozmiar:  808,9 KB

502

Nazwa:  DSCF6403.jpg
Rozmiar:  896,6 KB

503

Nazwa:  DSCF6408.jpg
Wyświetleń: 283
Rozmiar:  997,3 KB

504

Nazwa:  DSCF6372.jpg
Wyświetleń: 286
Rozmiar:  578,3 KB

505

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    220
    Moja galeria
    Mam wrażenie, że coraz łatwiej i lepiej Ci wychodzi łapanie dobrych ujęć i momentów.
    Podchwycone, złapane w przelocie miny, gesty i konteksty - ciągnij tak dalej.
    Efekty są świetne,
    a ciekawe też ile zdjęć ląduje w koszu?
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DeWuTe Zobacz posta
    Mam wrażenie, że coraz łatwiej i lepiej Ci wychodzi łapanie dobrych ujęć i momentów.
    Podchwycone, złapane w przelocie miny, gesty i konteksty - ciągnij tak dalej.
    Efekty są świetne…
    Dzięki ?

Cytat Zamieszczone przez DeWuTe Zobacz posta
    a ciekawe też ile zdjęć ląduje w koszu?
    Zależy jak to liczyć. Większość zdjęć z ludźmi w ruchu robię w trybie seryjnym, bo nie ufam swojemu refleksowi. Jeszcze przed wciśnięciem spustu migawki wiem, że 90% takich klatek to będzie odpad. Ten odpowiedni moment jest tylko jeden, więc będzie tylko na jednym zdjęciu, a jeśli aparat robi 15 kl/s, to łatwo sobie wyobrazić na ilu zdjęciach tego momentu nie ma. Ale nie traktuję tych odpadów jako błędu w sztuce.

Takie typowe zdjęcia bez pomysłu albo nieudane próby podejścia do tematu, to tak ze 30% moich zdjęć. Ale i w robieniu takich zdjęć widzę sens. Ważne jest, żeby utrzymywać mózg w stanie skupienia, w trybie polowania na kadr. Jeśli wymaga to strzelenia jakiegoś gniota, gdy nic ciekawego się nie dzieje od kilku minut, to wręcz należy to robić w ramach rozgrzewki ?

Jest też spora grupa zdjęć, które uznaję za w miarę udane, ale chwilę później zbiegiem okoliczności udaje się zrobić coś ciekawszego. Ostatecznie to drugie zdjęcie trafia do publikacji, mimo że to pierwsze też wyszło tak jak chciałem. Ba, czasem to pierwsze nawet jest lepsze technicznie, ale za to drugie na dłużej przykuwa uwagę.

Zdarzają się też zdjęcia, które chciałbym, aby się udały, ale niestety coś poszło nie tak. Najczęściej z mojej winy, bo coś poprzestawiałem i zapomniałem albo nie zdążyłem zmienić. Rzadziej z winy aparatu, kiedy AF postanowił zastrajkować. To są jednak skrajne przypadki; zazwyczaj wszystko idzie zgodnie z planem, nawet jeśli to nie jest najlepszy plan.

W czasie ostatniego 3-godzinnego spaceru zrobiłem ok. 500 zdjęć. Gdyby każdą serię, udaną lub nie, policzyć jako jedno zdjęcie, które zamierzałem z niej uzyskać, to zrobiłem w sumie 91 zdjęć. Wybrałem 19 najlepszych. A pokazałem trochę mniej, żeby nie zanudzać.

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    220
    Moja galeria
    Ale i w robieniu takich zdjęć widzę sens. Ważne jest, żeby utrzymywać mózg w stanie skupienia, w trybie polowania na kadr. Jeśli wymaga to strzelenia jakiegoś gniota, gdy nic ciekawego się nie dzieje od kilku minut, to wręcz należy to robić w ramach rozgrzewki .

Dobra uwaga, a takie zdjęcia traktuję "jako odpad przy produkcji",
    ale daje to pojęcie ile odpada i ile przechodzi selekcję. No i potem jest z czego wybierać do pokazania.
    A najgorsze jest to jak zapomnisz zmienić np. przysłonę albo coś w tym stylu i zdjęcie traci jakość.
    No i jest to też nauka patrzenia
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Zależy jak to liczyć. Większość zdjęć z ludźmi w ruchu robię w trybie seryjnym, bo nie ufam swojemu refleksowi. Jeszcze przed wciśnięciem spustu migawki wiem, że 90% takich klatek to będzie odpad. Ten odpowiedni moment jest tylko jeden, więc będzie tylko na jednym zdjęciu, a jeśli aparat robi 15 kl/s, to łatwo sobie wyobrazić na ilu zdjęciach tego momentu nie ma. Ale nie traktuję tych odpadów jako błędu w sztuce.

Takie typowe zdjęcia bez pomysłu albo nieudane próby podejścia do tematu, to tak ze 30% moich zdjęć. Ale i w robieniu takich zdjęć widzę sens. Ważne jest, żeby utrzymywać mózg w stanie skupienia, w trybie polowania na kadr.
    Ja właśnie przestawiłem się w przypadku ptaków z czasami 1/500 do 1/1000 z szybszej serii na wolniejszą serię (oba cicha migawka), bo ta szybsza seria trochę jest za długa między tym co widzę, a reakcją/dostępnością aparatu do kolejnego kadru i ustawienia ostrości. Trochę bardziej mi to obecnie odpowiada.
    A te "kadry bez pomysłu" to dobre ćwiczenie oka, refleksu, kompozycji. Tylko trzeba się naumieć kasowania złych/słabych zdjęć przy spokojnym przeglądaniu poplenerowym.

Zdjęcia które robisz w tym wątku robią coraz lepsze wrażenie w miarę upływu kolejnych tygodni.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Zdjęcia które robisz w tym wątku robią coraz lepsze wrażenie w miarę upływu kolejnych tygodni.
    Zima zła sobie poszła, teraz jest więcej okazji z lepszym światłem.