Strona 91 z 93 PierwszyPierwszy ... 41818990919293 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 921

Wątek: PEN Lite E-PL3

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cześć, jestem tu nowa a olek to mój pierwszy lepszy sprzęt ogólnie sprawuje się dobrze, ale mam pewien problem, nie wiem czy wynika on z mojej niewielkiej wiedzy, czy to problem aparatu. Pewnie to pierwsze

Lubię się bawić w makrofotografie, jeśli zbliżę obiektyw za blisko obiektu, który chcę fotografować, to pomimo iż aparat łapie ostrość, nie mogę zrobić zdjęcia. Próbowałam zarówno na różnych auto jak i na ustawieniach manualnych, chociaż do końca nie jestem pewna, co miałabym tam ustawić. Wystarczy, że odsunę aparat na większą odległość i juz robi zdjęcie normalnie. Oczywiścię nie robię zdjęcia 1 czy 2cm przed obiektem Odległość od obiektu wydaje mi się rozsądna, a cisnę, cisnę przycisk a zdjęcie nie chce się robić.

Będę wdzięczna za wskazówki, tymczasem zamiesczam to czego udało mi się dokonać, jeśli ktoś zastanawia się jak olek sprawuje się przy fotografowaniu małych rzeczy. zdjęcie robione obiektywem dołączonym do aparatu - 14-42mm
    [/IMG]
    Ostatnio edytowane przez olii ; 26.12.14 o 15:56

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Poczytaj o odleglosci minimalnej ostrzenia obiektywow.
    Sprawdz tez czy nie masz ustawione w aparacie wyzwalanie migawki przy prioeytecie ostrosci (czy jakos tak podobnie, nie pamietam jak sie to w Olku nazywa dokladnie).

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olii Zobacz posta
    Odległość od obiektu wydaje mi się rozsądna, a cisnę, cisnę przycisk a zdjęcie nie chce się robić.
    A jaka to jest "rozsądna" odległość?

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Poczytaj o odleglosci minimalnej ostrzenia obiektywow.
    Taka informacja jest napisana na każdym obiektywie...

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    o, no to już się czegoś dowiedziałam, nie wiedziałam o czymś takim, wybaczcie mą ułomność, uczę się. No to mój obiektyw ma minimalną odległość 25cm a robi wyraźne zdjęcia do 7-8cm od obiektu, bliżej wykonanie zdjęcia jest niemożliwe. Więc po prostu oczekiwałam od niego za dużo? ;P

i jeszcze jedno żałosne pytanie, w scenach można wybrać opcję Panorama, ale za cholerę nie mogę dojść do tego jak tą panoramę zrobić...
    Ostatnio edytowane przez olii ; 27.12.14 o 21:04

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    o, no to już się czegoś dowiedziałam, nie wiedziałam o czymś takim, wybaczcie mą ułomność, uczę się. No to mój obiektyw ma minimalną odległość 25cm a robi wyraźne zdjęcia do 7-8cm od obiektu, bliżej wykonanie zdjęcia jest niemożliwe. Więc po prostu oczekiwałam od niego za dużo? ;P
    Te 25cm jest mierzone między motywem a płaszczyzną matrycy - zatem minimalna odległość między przednią soczewką obiektywu a motywem przy ktorej da się ustawić ostrosć będzie mniejsza. Obstawiam jednak, że dla kitowego zooma będzie to jednak raczej kilkanaście a nie 8cm - on aż taki długi nie jest
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    i jeszcze jedno żałosne pytanie, w scenach można wybrać opcję Panorama, ale za cholerę nie mogę dojść do tego jak tą panoramę zrobić...
    Bo ta funkcja w Olkach sprowadza się do wyświetlania pomocniczych ramek i do zablokowania określonych parametrów, aparat natomiast kilku zdjęć w jedno panoramiczne nie sklei - trzeba to zrobić na komputerze.

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Te 25cm jest mierzone między motywem a płaszczyzną matrycy - zatem minimalna odległość między przednią soczewką obiektywu a motywem przy ktorej da się ustawić ostrosć będzie mniejsza. Obstawiam jednak, że dla kitowego zooma będzie to jednak raczej kilkanaście a nie 8cm - on aż taki długi nie jest
    Nie wiem dla jakiej ogniskowej podają te 25 cm, istotnie - można podejść do obiektu na około 8,5 cm od przedniej soczewki (właśnie sprawdziłem egzemplarzem, który mam pod ręką), jeżeli obiektyw jest na najszerszym położeniu.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wyszomir - sprawdziłam od matrycy teraz, więc potrafi zrobić wyraźne zdjęcie obiektu 14 cm od matrycy, toteż nie wiem, pozostaje mi się cieszyć że nie jest to jednak 25 cm

uf dzięki Karolu, byłam trochę podłamana, że nie potrafię tak prostej rzeczy zrobić, więc cieszę się, że tego zrobić się nie da

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    więc cieszę się, że tego zrobić się nie da
    No z powodzeniem się da, ale na komputerze, który ma szanse to zrobić znacznie lepiej niż aparat, więc nie ma złego co by na dobre nie wyszło. Ot. robisz kilka zachodzących na siebie zdjęć, z blokadą WB, ekspozycji i ostrości, składasz chociażby MS ICE i gotowe.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Zatem wygląda na to, ze przynajmniej w pewnym zakresie ogniskowych minmalna odleglość ostzrenia kitowego zooma jest mniejsza niż podawane przez producenta 25cm. Może jest tak, że Olympus podał minimalną odległość ostrzenia dla takiej ogniskowej, dla której jest ona największa? Świadczyłoby to bardzo dobrze o uczciwosci firmy.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Lubię się bawić w makrofotografie...
    To najlepszym (budżetowym) rozwiązaniem będzie nabycie konwertera makro Raynox'a - było o nim sporo na forum...
    Tylko że do obiektywu kitowego będzie potrzebny (trudnodostępny) pierścień redukcyjny

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Może jest tak, że Olympus podał minimalną odległość ostrzenia dla takiej ogniskowej, dla której jest ona największa?
    Na pewno tak jest - przy najdłuższej ogniskowej odległość ta jet największa - i właśnie taka jest napisana na obiektywie.