Strona 47 z 93 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 921

Wątek: PEN Lite E-PL3

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: PEN Lite E-PL3

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Pierwsze słyszę o resecie obiektywu. Co ma on niby dać?
    "... Distortion is well above average and no correction is needed on horizontal or vertical edges of newspaper pages. Macro setting images are very soft and will not sharpen enough to be useful. All these shots were on tripod and times shutter. IS was turned off. Much improvement needed to get Zuiko quality.
    After a long conversation with an Olympus tech rep we found out that the lens needs to be reset with the camera, as both units have firmware. Instructions are to shut off camera, lock and remove lens, re-install lens but do not unlock. Turn on camera. Go to reset in menu and follow instructions. Then you can unlock the lens and use. I did all of the above and the lens works very well..."
    Nie do końca rozumie, co ten człek miał na myśli pisząc "macro setting".
    Jak rozumie, po resecie "obiektyw pracował bardzo dobrze" więc przypuszczam, że mydelko zniknęło.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Tylko o co chodzi z "...Go to reset in menu and follow instructions. ...." ? Jaki reset?

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Tylko o co chodzi z "...Go to reset in menu and follow instructions. ...." ? Jaki reset?
    zaznaczam, że nie robiłem tego, więc pojecia nie mam czy to zadziała:
    "...Instructions are to shut off camera, lock and remove lens, re-install lens but do not unlock. Turn on camera. Go to reset in menu and follow instructions. Then you can unlock the lens and use..."

wyłacz aparat, zablokuj obiektyw (14-42 ma ten dinks, którym zmniejsza się obiektyw w czasie transportu), odepnij i podłącz obiektyw, ale nie odblokuj.
    Włącz aparat, wejdź do menu - w e-pl2 jest to sekcja A/AF/MF/Reser lens - a nastepnie postepuj zgodnie z instrukcjami.

W - pl3 też chyba jest funkcja resetu obiektywu - czyli wyzerowania ostrości obiektywu po każdym wyłączeniu zasilania aparatu.
    Teraz się zastanawiam czy to jakaś bajka nie jest.
    Sprobuje wieczorem w domu na e-pl3 z 14-150.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    zaznaczam, że nie robiłem tego, więc pojecia nie mam czy to zadziała:
    "...Instructions are to shut off camera, lock and remove lens, re-install lens but do not unlock. Turn on camera. Go to reset in menu and follow instructions. Then you can unlock the lens and use..."

wyłacz aparat, zablokuj obiektyw (14-42 ma ten dinks, którym zmniejsza się obiektyw w czasie transportu), odepnij i podłącz obiektyw, ale nie odblokuj.
    Włącz aparat, wejdź do menu - w e-pl2 jest to sekcja A/AF/MF/Reser lens - a nastepnie postepuj zgodnie z instrukcjami.

W - pl3 też chyba jest funkcja resetu obiektywu - czyli wyzerowania ostrości obiektywu po każdym wyłączeniu zasilania aparatu.
    Teraz się zastanawiam czy to jakaś bajka nie jest.
    Sprobuje wieczorem w domu na e-pl3 z 14-150.
    Zapytajcie bezpośrednio Jack'a zanim się coś rozstroi w Waszych aparatach.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Najlepiej pomacać, który pasuje do dłoni. Dla mnie operowanie kółkiem wyboru w E-PL3 a dokładniej wciskanie w pozycji zmiany punktu af
    Niech mi ktoś poda jeden przykład, kiedy wygodniej i szybciej jest zmieniać punkt af zamiast przekadrowywać punkt środkowy.
    Ja, jak ustawiłem ten punkt na środku, zapomniałem o istnieniu innych. Z wyjątkiem rzadkich przypadków autowyboru (które mogą się przydać komuś w pewnych sytuacjach).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Niech mi ktoś poda jeden przykład, kiedy wygodniej i szybciej jest zmieniać punkt af zamiast przekadrowywać punkt środkowy.
    Ja, jak ustawiłem ten punkt na środku, zapomniałem o istnieniu innych. Z wyjątkiem rzadkich przypadków autowyboru (które mogą się przydać komuś w pewnych sytuacjach).
    Robię podobnie. E-pl3 miałem w rękach jakieś 6 godzin podczas warsztatów Olympusa. No i chciałem przetestować wszystkie możliwości i takie mam wrażenia z jego użytkowania. Oprócz tego jest ok.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zapytajcie bezpośrednio Jack'a zanim się coś rozstroi w Waszych aparatach.
    Pozdrawiam AP.
    sprawdziłem ten wytrych na moim sprzęcie, ale nic się nie dzieje, żadna instrukcja się nie pojawia, ale fakt podpytam Jack`a

---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post był o 20:11 ----------

Ja bardzo często korzystam ze zmian położenia punktu AF.
    Wolę ustawić kadr a potem ostrość tam gdzie trzeba, niż najpierw ostrość a potem szukać kadr.

A odpowiadając na Twoje wyzwanie w sytuacji zdjęć portretowych z małą głębią - jeżeli nie ostrzę ręcznie.
    Może być?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Kiedy pracujesz z bardzo małą GO i przekadrowanie może spowodować przesunięcie płaszczyzny ostrości (albo obiekt się porusza i w czasie przekadrowywania sam może wyjść z płaszczyzny ostrości). Albo gdy masz aparat na statywie, wszystko już poustawiałeś, ale zmieniasz zdanie i chcesz mieć ostrość w innym punkcie. Albo wiesz, że chcesz wykonać kilka podobnych zdjęć pod rząd i bez sensu byłoby przekadrowywanie za każdym razem.

Jeśli aparat jest dobrze zaprojektowany, to zmiana punktu AF zajmuje mniej czasu, niż przyłożenie oka do wizjera.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Wszystko pieknie,ale jesli drugi punkt pokrywa sie z miejscem w kadrze,gdzie chce miec ostrosc.Mi bardziej podchodzi przekadrowywanie z blokada ostrosci,nawet ze statywem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Ja bardzo często korzystam ze zmian położenia punktu AF. Wolę ustawić kadr a potem ostrość tam gdzie trzeba, niż najpierw ostrość a potem szukać kadr.
    Ależ najpierw szuka się karu, potem przekadrowuje, ostrzy i wraca do poprzedniego kadru. Całość zajmuje czas ostrzenia plus 0,5 sekundy.
    A odpowiadając na Twoje wyzwanie w sytuacji zdjęć portretowych z małą głębią - jeżeli nie ostrzę ręcznie. Może być?
    Nie może
    Nadal wolę po swojemu, jest szybciej i precyzyjniej.