Strona 46 z 93 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 921

Wątek: PEN Lite E-PL3

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: PEN Lite E-PL3

dzięki Bodzip

przy nagraniach z wyraźnym dźwiękiem nie ma już tego problemu

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ndd Zobacz posta
    Zastanawiałem się nad E-PL1, 2 i 3. Doradźcie, który mógłbym wybrać, taki dla laika ale chcący nauczyć się manualnych trybów Z góry dziękuję za pomoc.
    Który byś nie wybrał, będzie ok. E-PL3 jest zdecydowanie fajniejszy - AF, ekranik, filmy, dioda, szybkość..., E-PL1 ma z kolei fajną cenę, ale już ostatni dzwonek żeby w niego celować. Zastanów się z jaką optyką chcesz używać aparatu i ile możesz wydać. Różnica w cenie to dajmy na to 45/1.8 i to jest bardzo mocny argument. Jeżeli chcesz tylko aparat z kitem i szybkość AF nie jest ważna to wolałbym ten z E-PL1. Z kolei za E-PL3 może przemawiać możliwość kupienia go (wkrótce) z 12-50 - zdecydowanie ciekawszym szkłem niż 14-42.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Najlepiej pomacać, który pasuje do dłoni. Dla mnie operowanie kółkiem wyboru w E-PL3 a dokładniej wciskanie w pozycji zmiany punktu af jest uciążliwe. Kółko jest za blisko wyświetlacza i trudno je przycisnąć. Dla osób o drobnych palcach będzie ok. Obrazek we wszystkich penach jest podobny. Stary kit jest optycznie lepszy ale ma gorzej działający af. Nowy jest szybki ale brzegi są raczej miękkie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki wszystkim za tak wyczerpujące wypowiedzi, są bardzo pomocne chyba bardziej skłaniam się ku E-PL3 za tą szybkość af i ogólną (chociaż wcześniej myślałem o E-PL2), ale tak jak piszecie najpierw muszę się wybrać do jakiegoś markjetu i pomacać. Teraz jeszcze pytanie o optykę, szczerze powiem, że nie mam zielonego pojęcia na temat obiektywów itp, jedynie czasami załapie jak coś tutaj sobie rozmawiacie kolega Karol napisał, że wkrótce ma być dostępny E-PL3 z obiektywem 12-50, może poczekać i kupić wtedy taki zestaw? Nie spieszy mi się aż tak z kupnem. Jeszcze jedna sprawa, jaki byłby dobry obiektyw do portretów i powiedzmy krajobrazów? Trochę robię offtop, przepraszam

PS. Może wiecie gdzie w Łodzi mógłbym znaleźć te 3 aparaty i sprawdzić?

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Stary kit jest optycznie lepszy ale ma gorzej działający af. Nowy jest szybki ale brzegi są raczej miękkie.
    Całkiem odwrotne spostrzeżenia mają testujący z slrgear:
    stary: http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1275/cat/15
    nowy: http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1400/cat/15

i całkiem interesujący komentarz dotyczącey wersji II:
    "...I wanted to compare this with the ED L lens that came with my E-PL1 but I found it much softer!! Fortunately I had read the previous review posted by Bruce Coxley. I did what he had done, i.e., reset the lens and it changed the whole thing!.."

a co zrobił Pan Coxley:
    "...After a long conversation with an Olympus tech rep we found out that the lens needs to be reset with the camera, as both units have firmware. Instructions are to shut off camera, lock and remove lens, re-install lens but do not unlock. Turn on camera. Go to reset in menu and follow instructions. Then you can unlock the lens and use. I did all of the above and the lens works very well..."

może ktoś próbował?

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Dzięki wszystkim za tak wyczerpujące wypowiedzi, są bardzo pomocne chyba bardziej skłaniam się ku E-PL3 za tą szybkość af i ogólną (chociaż wcześniej myślałem o E-PL2), ale tak jak piszecie najpierw muszę się wybrać do jakiegoś markjetu i pomacać. Teraz jeszcze pytanie o optykę, szczerze powiem, że nie mam zielonego pojęcia na temat obiektywów itp, jedynie czasami załapie jak coś tutaj sobie rozmawiacie kolega Karol napisał, że wkrótce ma być dostępny E-PL3 z obiektywem 12-50, może poczekać i kupić wtedy taki zestaw? Nie spieszy mi się aż tak z kupnem. Jeszcze jedna sprawa, jaki byłby dobry obiektyw do portretów i powiedzmy krajobrazów? Trochę robię offtop, przepraszam

PS. Może wiecie gdzie w Łodzi mógłbym znaleźć te 3 aparaty i sprawdzić?
    Co do obiektywu- wszystko zależy od potrzeb. 12-50 bardzo fajnie sprawdza się np. w fotografii makro:
    http://robinwong.blogspot.com/2011/1...63-review.html
    Jednak czy nie jest trochę zbyt duży do e-pl3? Poza tym e-pl3 standardowo nie posiada gripa, więc użytkowanie takiego zestawu może nie być super wygodne.

Z obiektywów które znam mogę polecić Ci Olka 45mm 1.8 jako obiektyw portretowy. Oraz 2 naleśniki od Panasa: 20mm (absolutnie genialny, super ostry obiektyw, który mógłby być jednak trochę szerszy kąt- główny powód dla którego go sprzedałem) i 14mm (nie tak ostry, ale sporo szerszy). Z tymi stałkami PENy robią się naprawdę bardzo kieszonkowe.

A może coś z dłuższym zoomem?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Jeszcze jedna sprawa, jaki byłby dobry obiektyw do portretów i powiedzmy krajobrazów? Trochę robię offtop, przepraszam
    Do portretów M.Zuiko Digital 45 mm f/1.8, przeczytaj chociażby test na Optycznych.
    Krajobraz - sprawa się nieco komplikuje, ale ze względu na większy wybór i nie wiadome do końca preferencje. Którykolwiek kit spokojnie imho da radę przy umiejętnym wykorzystaniu. Wspomniany nowy obiektyw M. Zuiko Digital ED 12-50 mm f/3,5-6,3 EZ jest o tyle fajny, że jest szerszy od kita, ekwiwalent 24 mm to bardzo fajna ogniskowa do krajobrazów. Ten obiektyw jeszcze ma tryb makro, co jest niewątpliwie zaletą. Chyba, że chcesz jeszcze szerzej to M. Zuiko Digital ED 9-18mm, ale generalnie przy krajobrazie - jak szeroko by nie było, zwykle można sobie skleić kadr z kilku ujęć, co ma też inne zalety.
    Przy preferencjach portret + krajobraz celowałbym w 45 mm f/1.8 + 12-50 mm f/3,5-6,3, przy czym póki co tego drugiego obiektywu jeszcze nie ma i żeby go polecić z czystym sumieniem trzeba by było popstrykać nim w praktyce...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    Całkiem odwrotne spostrzeżenia mają testujący z slrgear:
    stary: http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1275/cat/15
    nowy: http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1400/cat/15
    Należy tylko zauważyć, że pierwsza wersja kita była testowana na E-P1, który ma silniejszy filtr AA, druga na E-PL2. Mam oba obiektywy i twierdzę, że w centrum kadru jest podobnie ale brzegi lepsze są w pierwszej wersji.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Należy tylko zauważyć, że pierwsza wersja kita była testowana na E-P1, który ma silniejszy filtr AA, druga na E-PL2. Mam oba obiektywy i twierdzę, że w centrum kadru jest podobnie ale brzegi lepsze są w pierwszej wersji.
    a wykonałeś reset, o którym pisze Bruce Coxley?
    Nie twierdzę, że tak jest bo nie wykonywałem tego ćwiczenia (nie mam tego obiektywu), ale jeżeli miałoby pomóc

Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Pierwsze słyszę o resecie obiektywu. Co ma on niby dać?