Jeśli to są JPG z aparatu to Bodzip masz rację. Silnik JPG zrobił kaszankę
Jeśli to są JPG z aparatu to Bodzip masz rację. Silnik JPG zrobił kaszankę
/*...................*/
/* ...........................*/
Może i zrobił, ale jak plik 4000x2500 (pi*drzwi) waży poniżej 1MB to cudów bym nie oczekiwał.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
piterek1 mam nadzieje, że to był taki żart.
jakość na zamieszczonych zdjęciach jest paskudna, ale nie może być inaczej bo jak zauważyli poprzednicy 1MB z 4000x2250 nie może być dobre.
Nie wiem czy to celowy zabieg, że nie ma exifa czy też mój program jeszcze nie czyta tych plików.
Na spokojnie, ustaw aparat w jpeg, kompresję na LSF, odszumianie wyłączone i załącz zdjątka.
Zmień też może format z 16:9 na 4:3 lub 3:2.
Silnik JPG nie zawinił, w Olkach bardzo dobry jest, co widać chociażby na samplach z E-PL2 na Optycznych, powód tego mydła jest prozaiczny - przy dodawaniu załączników do postów forumowy automat zmienia je tak że mają w okolicach prawie 1 MBi to nie może dobrze wyglądać. Przy domyślnych ustawieniach JPG z tego aparatu może ważyć pewnie około 3 MB.
piterek1 - dzięki za smaple - jakbyś mógł je spakować i umieścić gdzieś w Sieci to mielibyśmy dobry ogląd...
Albo jeśli możesz - wrzuć kilka cropów istniejących fotek tak, żeby ich forum nie zmniejszało. Zawsze to coś na szybko można będzie obejrzeć. Sam czekam na E-PL3 z 14-150 i martwi mnie to.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Ostatnio edytowane przez piterek1 ; 3.09.11 o 20:54
Haha no i się wyjaśniło
/*...................*/
Dżizas, jak z komóry. Pewnie jest gorszy silnik w PL3 w porównaniu z P3, muszą jakoś to pozycjonować... Na tych zdjęciach nie ma ostrości...
Ostatnio edytowane przez merti ; 3.09.11 o 21:13
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
piterek nie wiem co na tej stronce ma być, ale bez logowania wlazłem na
http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-7OTZOLQ7.jpg
i to jest kaszana. Jeśli to prosto z aparatu, to masz straszną kompresję. Dobre JPG to ja mam bliżej 6MB a nie poniżej 2MB
Pogrzebałbym jednak w ustawieniach
/*...................*/