Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Drastyczny spadek wielkości pliku po obróbce.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Drastyczny spadek wielkości pliku po obróbce.

Witam Wszystkich

Ostatnio robiłem zdjęcia komunijne moim E-500, teraz mam zamiar przenieść je na papier. Zabrałem się za obróbkę zrobionych zdjęć programem XnView, zacząłem "wycinać" niepotrzebne fragmenty. Chciałem pozbyć się ze zdjęcia niepotrzebnych widoków (zbyt duże powierchnie ścian w tle w porównaniu do głównego tematu zdjęcia). Zaznaczyłem fragment zdjęcia (ok.80% powierchni kadru) i dałem polecenie przytnij. Następnie dałem zapisz i wszystko wygląda cacy (tak jak chciałem) ale po tej operacji okazało się, że wielkość pliku spadła do ok. 600 Kb ( poprzednio było to 5,2 Mb). Na ekranie komputera zdjęcie po obróbce wygląda dobrze ale obawiam się o jego jakość na papierze. Odpaliłem OlympusMaster, sprawdziłem rozdzielczość, ilość kolorów-wszystko OK, więc co jest grane?
    Proszę o poradę dlaczego objętość zdjęcia spadła 10 krotnie bez wpływu na jego jakość?

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    a w jakim formacie miałes oryginalne pliki? Najprawdopodobniej za mocno skompresowałes jpegi. Ale z tych informacji które podałes ciężko wyczuć jak wyjdzie na papierze.

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jeśli dokonujesz zmian na formacie skompresowanym, przygotuj się na więcej niespodzianek w przyszłości. zdjęć nie edytuje się w formacie JPEG, tylko w którymś z nieskompresowanych lub oferujących kompresję bezstratną (np. LZW).

w to że zdjęcie nie straciło na jakości, bym nie wierzył. pewnie masz zmęczony monitor kineskopowy i dlatego "nie widać" różnicy...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    a jaką wielkość w pikselach i rozdzielczość ma finalny plik? Może tu tkwi diabeł?Programy lubią jako ustawienia domyslne mieć 72 dpi a to za mało na druk czy odbitkę w większym rozmiarze. I wtedy wielkość w MB pliku nie będzie za duża.
    Ja tam zawsze wołam tifa z ORfów z podstawowymi korektami a potem z niego mogę zrobić co chcę ( odbitki, internet, tv itd )...Żre miejsce na dysku ale co tam...są w końcu płyty DVD do oarchiwizacji...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Ja też bym obstawiała na zbyt mocno skompresowane jpgi. Ktoś mi kiedyś przestawił w ustawieniach i zapisywały mi jpga 90% kompresji. Wyglądało właśnie tak jak piszesz - po ponownym otworzeniu pliku był wyraźny, drastyczny spadek jakości.
    Te przerobione pliki pewnie zapisałeś pod inną nazwą więc wszystko do uratowania.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    a jaką wielkość w pikselach i rozdzielczość ma finalny plik? Może tu tkwi diabeł?Programy lubią jako ustawienia domyslne mieć 72 dpi a to za mało na druk czy odbitkę w większym rozmiarze. I wtedy wielkość w MB pliku nie będzie za duża.
    Ja tam zawsze wołam tifa z ORfów z podstawowymi korektami a potem z niego mogę zrobić co chcę ( odbitki, internet, tv itd )...Żre miejsce na dysku ale co tam...są w końcu płyty DVD do oarchiwizacji...
    Format zdjęć *jpeg (najniższa z możliwych kompresji 1/2,7), zdjęcia oglądane na laptopie (niezbyt stary-1 rok).
    Domyślna rozdzielczość w programie XnView (w dpi) jest faktycznie ustawiona na 72 a jaka powinna być ustawiona żeby zdjęcia na papierze (10x15) wyszły przyzwoicie ? Zasatanawiam się jeszcze, jakim innym programem można obrobić zdjęcia (w formacie*jpeg) bez rażącej utraty wielkości pliku (ilości Mb).

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    na papier najlepiej 300 dpi, tak zazwyczaj maszyny przerabiają ale mają swoje algorytmy wyostrzania więc lepiej samemu przygotować tak jak chcesz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olympusart

Format zdjęć *jpeg (najniższa z możliwych kompresji 1/2,7), zdjęcia oglądane na laptopie (niezbyt stary-1 rok).
    Domyślna rozdzielczość w programie XnView (w dpi) jest faktycznie ustawiona na 72 a jaka powinna być ustawiona żeby zdjęcia na papierze (10x15) wyszły przyzwoicie ? Zasatanawiam się jeszcze, jakim innym programem można obrobić zdjęcia (w formacie*jpeg) bez rażącej utraty wielkości pliku (ilości Mb).
    najczęsciej bywa to 300dpi ( lub ppi, czyli pikseli na cal, choć to nie dokładnie to samo ) ale tu też bywają niespodzianki, mój ulubiony lab we Wrocławiu ma 320dpi.
    Najlepsze rozwiązanie to mając fotolab , w którym chcesz wywołać odbitki, zapytać o parametry plików i takie same zastosować przy kadrowaniu zdjęć - wtedy zawsze dostaniesz na papierze to co dokładnie widziałeś na monitorze ( +/- 1mm bo zawsze może coś być przycięte ).
    Co do programów - nie znam innych w tym temacie bo sam używam PhotoShopa do wszystkiego a tam po prostu wpisuję dokładne parametry i jednym ruchem kadruję...przypuszczam że w każdym normalnym edytorze grafiki taka lub podobna możliwość istnieje.
    Dojdziesz jeszcze później do czegoś takiego jak pliki kalibracyjne itd...ale to już temat bardziej zaawansowany. Na początek ustal gdzie i co chcesz wywołać i tak przygotuj zdjęcie. Przy zapisywaniu wykadrowanego pliku nie stosuj żadnej kompresji tylko full jakość. Spokojnie możesz do takich odbitek stosować jpegi.
    72 dpi to mało choć robiłem już w takiej rozdzielczości odbitki 10x15 i nie było źle...
    Osatnio zauważylem że sporo fotek w necie nawet ma wyższą rozdzielczość

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziękuję Wszystkim za porady, teraz ponownie zabieram się za obróbkę zdjęć.
    Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Przy zapisie .jpg dobrze wiedzieć o paru rzeczach, które ochronią plik przed nadmierną utratą szczegółów/kolorów. Chodzi o kilka specyficznych dla formatu jpg ustawień :
    Kompresja - wartość od 95 - 100 ( gdzie 100 to najmniejsza kompresja )
    Smoothing/wygładzanie - ustawiać na zero
    Podpróbkowanie - 1x1,1x1,1x1 ( inaczej potracisz cześć informacji składowych kolorów )

Inne parametry ( DCT, optymalizacja ) nie wpływają na jakość .jpg.

A poza tym, .jpg to osiem bitów na kolor. Dlatego nie wiem czy do laba to nie lepiej jest zapisywać .tiff'a w 16-stu bitach. A archiwizować na płytce normalne .orf.