A jak obrabiasz? W PS-ie "Mieszajac kanaly" monochromatycznie?
A jak obrabiasz? W PS-ie "Mieszajac kanaly" monochromatycznie?
zebym to ja wiedziala co to znaczy mieszac kanaly monochromatycznie
obrabiam fotki w ps-ie. robie tak rozne dziwne rzeczy ktore czasem daja niezle efekty
niech zyje skromnosc![]()
Zamieszczone przez Sabina
Czyli przelaczasz sie w tryb szarosci? Jest lepsza metoda, dajaca duzo lepsze efekty. Najpierw przelaczas sie z "Warstwy" na "Kanaly i patrzysz, na ktorym kanale jest to, czego najabrdziej chcesz (np. widzisz, ze na czerwonym jest najwiecej szczegolow, a poniewaz chcesz duzo szczegolow, to przy mieszaniu zostawisz duzo czerwonego kanalu). Jak juz sie zorientujesz co i jak, to klikasz na "Warstwa"->"Nowa warstwa dopasowania"->"Mieszanie kanalow". Zaznaczas box przy "Monochromatycznie" i mieszasz, az do uzyskania najlepszych efektow
Jesli chcesz zachowac pierwotna jasnosc fotki, to po zsumowaniu wszystkich punktow procentowych ze wszystkich kanalow powinno Ci wyjsc 100. Nastepnie bawisz sie "Poziomami", by poprawic kontrasty.
Pzdr
Ja bym to widziała tak:
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Dziewczyny to zawsze tu maja ful serwis
Po za tym widac ze masz ciagoty.
Pzdr.
Najbardziej podoba mi się wersja kolorowa - myslę, że nie tylko chmury są atutem tego zdjęcia, ale także oświetlone przez słońce pola na dalszym planie - pewnie większy format pokazałby to jeszcze bardziej.
Fotki (olympus, widok3) ciemne. Wymagają sporej korekcji tonacji. Fotce (widok2) również wyjdzie na dobre delikatna korekcja tonacji. Wyciągniesz troszkę szczegółów z roślinności drugiego planu. Fotki (skrzyczne, drzewo) IMO są ok.
jakos w ogole nie pasuje mi ta wersja prawie jak grafika, jakos dla mnie najlepsze jest w kolorze, ale dzieki za opinie![]()
komentujcie