Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 65

Wątek: Otoczenie w ćwiczeniach

Mieszka w
    Wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Otoczenie w ćwiczeniach

dla mnie trójka jest fajna pzdro
    e-620 plus kitowy obiektyw 14-42mm i 40-150mm 3,5-4,5

diabolique
    Gość

Drogi autorze,
    jeśli myślałeś, że pokazując tutaj swoje zdjęcia uzyskasz sensowne opinie i porady, to muszę cię zmartwić. W tym dziale posty dłuższe niż jedna linijka z niezrozumiałych dla mnie względów uznawane są za faux pas, a opinie inne niż dobre (a więc nie tylko negatywne ale również neutralne) to przejaw braku dobrego wychowania.
    To tyle z informacji ogólnych dotyczących tego działu, które są tajemnicą poliszynela, ale nikt tego głośno nie powie. Jeśli nikt nie powie, to znaczy, że tematu nie ma i poklepujemy się dalej. Może pomyślisz, że jestem jakimś frustratem, który nie ma racji. Warto więc zrobić pewien rekonesans i spojrzeć na posty pod twoimi zdjęciami. Są dłuższe niż jedna linijka? W ilu przypadkach?
    Słit komcie ograniczają się do informacji od innych forumowiczów typu "jak ja bym to zrobił", co nie jest dla ciebie w żaden sposób pomocne.

A teraz parę słów o zdjęciach. Pierwsza wrzuta to jakieś nieporozumienie - ćwiczenia z głębi ostrości i możliwości ogniskowania obiektywu są ważne, ale lepiej je trzymać do własnej wiadomości, bowiem nie niosą wielkiego przekazu "artystycznego". Druga wrzuta (z zegarkiem) to już jakieś poszukiwanie tematu, jednak jego ciekawsze przedstawienie wymaga ćwiczeń nie tyle z kadrowania, co umiejętnego oświetlania przedmiotów, by wyglądały inaczej niż w codziennym świetle.
    Makro napisu i wkładu naprawdę nic nie wnosi ani do twojego, ani naszego życia. Pierścienie pośrednie są rozwiązaniem połowicznym, które prowadzi donikąd. Ani nie zachwyci tradycjonalistów, ani pasjonatów makro.
    Klasztor kamedułów jest rasową fotą, mającą temat, kompozycję, przekaz, zaciekawiającą i tu trafiłeś 10/10. Niedostatki techniczne z czasem sam wyeliminujesz ćwicząc praktycznie obróbkę.
    Jeśli chodzi o zdjęcia zamku - jak to się mówi - "ni w kijki, ni w drewka". Coś kombinujesz, ale wychodzi ci to jak 99% turystów. Fajnie, ale czy rzeczywiście chciałbyś robić tak przeciętne zdjęcia? Wydaje mi się, że skoro jesteś na forum foto, to jednak chcesz wybić się ponad przeciętne turystyczne pstryki. A do tego enigmatyczne poklepywanie po plecach przez innych ("interesujące", "niezłe", "świetne" itp.) nijak cię nie przybliżą.

Tyle rad na szybko. Pewnie i tak większość z nich pominiesz. Jednak przeczytaj to ostatnie, jakże istotne zdanie:
    Nie piszę tej opinii i tych rad dlatego, że od razu byłem zarąbistym fotografem dotkniętym geniuszem, ale dlatego, że przeszedłem taką samą drogę jak ty (widoczki, pierścienie pośrednie itp.) i wyciągnąłem wnioski, którymi się z tobą teraz dzielę, by oszczędzić twój czas poświęcony na poszukiwania.
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

diabolique - dziękuję cenię sobie Twoją opinię.

wyjaśnij mi proszę tą kwestię z pierścieniami pośrednimi; jakbyś mógł. przy okazji - mam też 35mm makro

dzięki raz jeszcze; i dziękuję za wcześniejsze opinie o fotkach

| OlyJedi Awatar madziazywczak
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

mnie osobiście nie podoba się ostatnia wrzuta.
    albo fotografujemy zamek albo nie. w twoich kadrach, w większości, zamek jest tłem dla latarni albo parku albo kamienia.
    do tego zdjęcia są lekko mdłe. brakuje w nich koloru.
    najbardziej podchodzi mi jedynka
    "Zdradliwa wena, raz jest a raz jej nie ma"
    http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73327

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Jako początkujący - tak jak TY - napiszę parę słów nie na temat bo również mam tutaj swój wątek i podzielam opinie diabolique. Każde forum internetowe to takie "towarzystwo wzajemnej adoracji" (stwierdzenie faktu bez żadnych negatywnych konotacji). Użytkowników możesz podzielić na kilka kategorii:

- forumowi Guru, którzy z racji wiedzy, doświadczenia i aktywności są na samym topie. Każdy ich post jest czytany i szeroko komentowany.
    - kółka zainteresowań, w tym wypadku: ptaszarze, robalarze, ogrodnicy, informatycy, architekci, piloci itp. itd. Ludzie ci często znają się w realnym świecie a ponieważ łączy ich wspólnota zainteresowań więc z chęcią komentują swoje dokonania.
    - na samym końcu jesteśmy my czyli: nowi, świerzynki, początkujący, żółtodzioby (niepotrzebne skreślić).

Niestety jedyną metodą żeby dołączyć do grupy wyższej to robić świetne zdjęcia. Nie nauczysz się tego tutaj, musisz czytać, próbować, pstrykać, obrabiać, podglądać innych a (Twoim zdaniem) najlepsze prace zamieszczać w Galerii. Tam zagląda kupa ludzi i nikt nie ma litości jak pokażesz coś co powinno trafić do okrągłego segregatora (gest K@czego).

Zdjęć nie oceniam bo nie czuję się jeszcze na siłach żeby to robić, ale życzę Tobie i sobie dobrego światła, niezłych kadrów i szybkiego przyswajania wiedzy:

Tadzik jeszcze "ignorant"
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 16.08.11 o 15:53
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"

| OlyJedi Awatar madziazywczak
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

diabolique i tadzik1231 to po co udzielacie się na forum skoro nic wam się tu nie podoba. nie za bardzo rozumie to pouczanie kolegi. macie "niemiłe" doświadczenia z forum to nikt na siłę nie każe wam się tu produkować.
    "Zdradliwa wena, raz jest a raz jej nie ma"
    http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73327

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez madziazywczak Zobacz posta
    diabolique i tadzik1231 to po co udzielacie się na forum skoro nic wam się tu nie podoba. nie za bardzo rozumie to pouczanie kolegi. macie "niemiłe" doświadczenia z forum to nikt na siłę nie każe wam się tu produkować.
    Szanowna koleżanko, uważam że bardzo są tu potrzebne osoby prostujące fotograficzne ścieżki, a do takich właśnie należy diabolique. Odzywa się niezbyt często może, ale za to zdejmuje nieraz zasłony z oczu. Czy go czytają ze zrozumieniem i wyciagają wnioski - to inna sprawa.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tadzik1231 Zobacz posta
    Jako początkujący - tak jak TY - .........

Tadzik jeszcze "ignorant"
    A co z takimi jak ja.Ani guru,ani TWA i... dalej ignorant.
    Udzielam sie bo lubie sie udzielac,jak ktos pyta to odpowiadam,czesto po uszach oberwe,i pozniej sie tlumacze.
    Jak fachmani sie wypowiadaja to zamykam sie w sobie i czytam i zapamietuje,pozniej w innym watku ubieram to w swoje slowka i rad udzielam

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez madziazywczak Zobacz posta
    Prosił bym żebyś nie generalizowała - nie napisałem "że mi się tu nic nie podoba". Podoba mi się bardzo dużo, ale niestety wątek dla początkujących jest taki nijaki do nauki. Opinie typu "ładnie - brzydko" lub "tak - nie" nic nie wnoszą do tematu. Liczyłem iż bardziej doświadczeni będą jechać po bandzie i wytykać błędy oraz podpowiadać jak co i gdzie (zrobił to diabolique powyżej). Niestety tak nie jest - uczyć trzeba się samemu, najlepiej podglądając zdjęcia innych, szukając jak ktoś obrobił materiał, czytając "tutki". Próbuję Koledze powiedzieć że jeżeli chce konstruktywnej krytyki to niech umieszcza zdjęcia w Galerii, szybko się przekona co warte są jego prace.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A co z takimi jak ja.Ani guru,ani TWA i... dalej ignorant.
    Udzielam sie bo lubie sie udzielac,jak ktos pyta to odpowiadam,czesto po uszach oberwe,i pozniej sie tlumacze.
    Jak fachmani sie wypowiadaja to zamykam sie w sobie i czytam i zapamietuje,pozniej w innym watku ubieram to w swoje slowka i rad udzielam
    Mirku, dla mnie jesteś GURU czy Ci się to podoba czy też nie
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 16.08.11 o 14:32
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tadzik1231 Zobacz posta
    Liczyłem iż bardziej doświadczeni będą jechać po bandzie i wytykać błędy oraz podpowiadać jak co i gdzie.
    O i tu sie juz niejeden przekonal,ze tak nie warto.Lepiej przemilczec,omijac fotke z daleka.Jest wtedy lepiej dla obojga.Oceniajacy ma spokoj a pokazujacy niech sni dalej.
    Gdy napiszesz ,ze nieostre to fachowiec napisze Ci ze tak mialo byc,ze balans polecial,to Ci napisze,ze wlasnie taka tonacje chcial osiagnac.A co ma balans do tonacji?
    I na koniec podsumuje ze jego najgorszy obiektyw jest wiecej wart niz Twoj caly sprzet,a ze jestes stary cap i teraz inna moda,a po trzecie to wschody,zachody,ptaszki, motylki,kwiatki to banal - portret to wyzsza szkola jazdy do ktorej Ty nie dorosles jeszcze,a wogole to nie wiem po co z Toba dyskutuje jak juz w drugich warsztatach uczestniczyc bede-a moze oceniajacy przez 20 lat prowadzi takie warsztaty. Wlasnie dlatego Ci co mogliby pojechac po fotce milcza,Bo zaraz kilku klakierow sie zleci i pokrzykuja.Dlatego miedzy innymi jest jak jest.