temat uważam za zamknięty bo brat kupił e-500 z dual KIT i szafa gra.
temat uważam za zamknięty bo brat kupił e-500 z dual KIT i szafa gra.
mente et malleo
Mam pytanko dotyczące szkła 18-180.
Niedawno zauważyłem małe pęknięcie na szkle obiektywu długości ok 2,5 mm,
wygląda jakby poszło wgłąb szkła .
Aparat nigdy mi nie upadł , nic w niego nie uderzyło , zakładam osłonę przeciwsłoneczną,mam dobre opakowanie i niemam pojęcia skąd się wzieła ta rysa?
Czy jest możliwa jakaś wada fabryczna ?
Ta rysa niema wpływu na jakośc fotek , lecz jest denerwująca dla oka i ewentualnie ile by kosztowała wymiana samej soczewki .
Zgóry dziękuję. :
Oj ciężko udowodnić, że pęknięcie to wada fabrycznaZamieszczone przez Jacekdr1
Jeżeli jest to przednia soczewka to wymiana nie jest chyba droga
Ty mogłeś nie stuknąć obiektywu, ale pomyśl przez ile rąk przeszedł zanim trafił do Ciebie.
Moim zdaniem istnieje, chociaż bardzo nikłe, prawdopodobieństwo, że pęknięcie powstało samoistnie wskutek, np. naprężeń w szkle. Zamiast biadolić nad dużymi kosztami, spróbowałbym jednak wpierw ulokować obiektyw w naprawie gwarancyjnej. Nic nie kosztuje - jeżeli centrum serwisowe odrzuci gwarancję i zaproponuje naprawę płatną, zawsze można z niej zrezygnować nie ponosząc kosztów.Zamieszczone przez celebrity plus
Jack
Właśnie wysłałem zapytanie do serwisu , aparat jest na gwarancji , obiektyw też, mam go dopiero 2 miesiące .
Zobaczymy co odpowiedzą.
Moze to byc tez spowodowane nagłom zmianą temperatur.Tak mi sie wydaje
OLYMPUS E330+ ZD 14-42mm+40-150+FL36+CFII2GB+2GB
w szkle istnieją naprężenia trwałe i przemijające, te pierwsze zostają po złym odprężeniu szkła podczas produkcji i moga powodować pękanie nawet po kilku latach niedotykania tegoż szkła. naprężenia przemijające powstają podczas zmian temperatury i raczej jest małoprawdopodobne aby mogły spowodować peknięcie, no chyba że szkło grzejesz palnikiem. a temat znam bo z zawodu jestem technologiem szkła. jednak zawsze mogą to uznać za uszkodzenie mechaniczne, no ale serwis wujka olka jest tak wspaniały że na 99,99% naprawią na gwarancji![]()
JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR
Czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym szkłem?
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
TUTAJ masz pare fotek z tym szklem.Mozesz sobie opinie wyrobic.
Nie przeszkadza Ci, że takie ciemne na dłuższym końcu?