Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 112

Wątek: Obiektyw Zuiko 18-180

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    o czym wogle tu mowa... jesli dobrze zrozumialem to autor posta pytal sie o mozliwosc zastapienia dual kita na jeden obiektyw ktory pokruje mu podobne ogniskowe czyli tak jak w temacie ZD 18-180 f/3,5-6,3

ale z ta iloscia X to juz wogle jakas przesada... wogle o co chodzi https://forum.olympusclub.pl/forum22...500-vt7906.htm
    no i definiowanie szkiel (na klasy profi, srednie czy amator) tylko i wylacznie po jasnosci obiektywu LOL jasnosc ma olbrzymie znaczenie no ale takze obudowa sie zmienia (ilosc elementow, nisko dyspersyjne, asferyczne itp)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    O, wcale nie. Adapter M42 i mamy dostęp do znakomitej optyki.
    takiej (tfu) nie telecentrycznej? ;)
    W stosunku do tak mikroskopijnej matrycy można spokojnie przyjąć, że każdy M42 jest telecentryczny :-)))

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Im większy zakres ogniskowych oferuje obiektyw, tym gorsza jakość, to taka "rule of a thumb". Po prostu nie da się "wcisnąć" tyle optyki w malutki korpus obiektywu, przy zachowaniu dobrej jakości.
    ...
    Hm... czyli 14-45 jest jednak lepszy od 14-54? Hm... to sobie kupię 17.5-45, będę jeszcze lepszy... Hm... ;)
    Nie generalizujmy, zakres zoomu nie jest odwrotnie proporcjonalny do jakości!
    Jeszcze jest jasność, stosunek elementy/grupy, materiały użyte do budowy korpusu obiektywu, dla niektórych masa, dla innych średnica mocowania filtra. Jak napisałem, to rule of the thumb. Nie należy się jej ślepo trzymać. W przypadku jednak dziesięciokrotnych zoomów nie można mówić o jakości porównywalnej chociaż do zestawu 14-45 i 40-150.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    wydzielilem post - ZD 14-54mm
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

obiektyw 18-180 co z nim?

Witam.
    Czy obiektyw jak w temacie 18-180 jest OK ? Zauważyłem że na forum nikt takowego nie posiada. Czy jest coś z nim nie tak bo mój brat sie zastanawia na lustrem w dobrej cenie i co to body czy KIT czy 18-180
    mente et malleo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Jaka jest różnica w cenie? - być może za cenę tego 18-180 miałbyś "dual kit" - i to imho byłoby lepsze rozwiązanie - miałbyś zakres 14-150 bo ten drugi (18-180) jest trochę wąski na krótkim końcu. Co prawda na długim miałbyś 180 a nie 150 ale 18-180 jest dość ciemny więc to średnia korzyść. 18-180 - chyba jest gorszy optycznie od Zuiko z mniejszą krotnością - miałem to szkło w swoim body, zrobiłem kilka fot - za mało, żeby się wypowiadać. 18-180 - może i fajny spacerzoom ale wybrałbym inne rozwiązania - to co wspomniałem albo na początek tylko np. 14-54...
    Pozdrawiam...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tu należy zaznaczyć że to ma być zestaw dla wygdnickiego fotografa. Pytam bo wiem że nie lubi sie bawić w zmiany obiektywów np na stoku narciarskim
    Bardziej mam na myśli czy to jest jakiś kiepski obiektyw że nikt albo bardzo mało osób go ma. Czy jakość fotek znacznie obiega od pstrykania na KITowych szkłach
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki
    ...czy to jest jakiś kiepski obiektyw że nikt albo bardzo mało osób go ma...
    Po prostu mało kto go ma, trzeba fotomica wywołać do tablicy, bo właśnie się pastwi nad tym obiektywem.
    Jack

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    Po prostu mało kto go ma, trzeba fotomica wywołać do tablicy, bo właśnie się pastwi nad tym obiektywem.
    Jack
    No właśnie czekamy Do tej pory powiedział mi, że ciemny na końcu i że zajebista jakość wykonania tego szkła, może napisze coś więcej...

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack
    Jack
    pastwi się pastwi i czasu nie może znaleźć aby się nad nim konkretnie popastwić jeszcze przed dwumesięcznikiem we Wrocławiu powinien pojawić się test tego szkła i porównanie z 40-150.

Wstępnie na szerokim trzeba przymykać za do na wąskim jest miodzio. więcej niedługo...........

Pozdr.
    było sobie życie