Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: E-330 + FL-36 jak nie zepsuć fote z I komuni- prosze o pomoc

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-330 + FL-36 jak nie zepsuć fote z I komuni- prosze o pomoc

witam i prosze o pomoc w kwesti ustawień olka e-330 + fl-36.
    Aparat dostanę do rąk w sobotę wieczorem a musze zrobić fotki na I komuni własnej córki ( o ile w ogóle dojdzie kupiony na ebay-u )

Może ktoś z was ma jakiś uniwersalne ustawienia co do focenia w kościele z tą lampą , będę około 4 do 6 metrów od dzieci które będą ubrane na biało , jak mam ustawić lampę żeby było ok ?
    Nie będę miał zabardzo czasu żeby coś popróbować może ustawić na poprostu na auto wszystko i zrobić RAW+JPG ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    maniek:

szczerze? zapłać stówkę czy dwie jakiemuś fotografowi i niech zrobi porządne zdjęcia, których nie będziesz się bał oglądać. sam na 90% spartolisz robotę, w wyniku czego kobita nie da Ci spokoju i przy każdej okazji będzie marudzić na skopane fotki.

zdjęć w kościele nie zrobisz wyskakując znikąd, na jeden epizod - tego się człowiek uczy latami... zapomnij, zapłać fachowcowi a sam bezstresowo weź udział w imprezie...

p.s. nie obraź się, po prostu pytanie które zadałeś mówi samo za siebie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    aparat jak pisałem dostanę do rąk w sobotę wieczorem a komunia jeat w niedziekę około 10 więc mam czas żeby naładować alumulatory wczesniej miałek muji s 20 pro ( zaawansowana hybryda )

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Będziesz tam jedynym fotografem i na te zdjęcia będą liczyć inni rodzice czy po prostu chcesz dodatkowo pstryknąć foty własnej córce?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    fotograf bedzie ale nie bedzie robił fotek bedzie tylko filmował ( nie wiem dlaczego ale taki układ ) ja wole zroić swojemu dziecku fotki z tego ważnego dnia jak i również dla kilku innych osób bede focił

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jesteś bardzo pewny siebie - życzę powodzenia. zapodaj nam efekty jeśli po selekcji zostanie coś ciekawego...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    musze być pewny przecież nie wezmę małpki

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    i tu się bardzo mylisz, ale nie truję - niektórzy muszą przekonać się na własnej skórze...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Re: E-330 + FL-36 jak nie zepsuć fote z I komuni- prosze o p

Cytat Zamieszczone przez maniek99
    witam i prosze o pomoc w kwesti ustawień olka e-330 + fl-36.
    Aparat dostanę do rąk w sobotę wieczorem a musze zrobić fotki na I komuni własnej córki ( o ile w ogóle dojdzie kupiony na ebay-u )

Może ktoś z was ma jakiś uniwersalne ustawienia co do focenia w kościele z tą lampą , będę około 4 do 6 metrów od dzieci które będą ubrane na biało , jak mam ustawić lampę żeby było ok ?
    Nie będę miał zabardzo czasu żeby coś popróbować może ustawić na poprostu na auto wszystko i zrobić RAW+JPG ?
    Mam troje dzieci i za kazdym razem odpuszczalem sobie spora fuche, by byc spokojnie w kosciele razem z nimi w czasie mszy i przezyc te uroczystosc. nawet mi przez mysl nie przeszlo by latac z aparatem. I moge Cie zapewnic, ze od trzydziestu lat z okladem wiem jak sie nim poslugiwac. Na pewno bedzie jakis fachowiec powiedz mu by walnal ze trzy dodatkowe fotki i po sprawie. Jest jeszcze tzw. bialy tydzien w ostatecznosci masz 6 dni by spokojnie pofocic corke jak sie tylko da. W dzien komuni jest tlok i straszy obciach tak sie pchac i zaklocac uroczystosc. Zawsze wszyscy sie chwala swoimi aparatami i kamerami ale w kosciele i w taki dzien?
    czesc.Ch.
    p.s. jak zwykle zrzedze i sie zbytnio tym nie przejmuj. Jednak warto z dziecmi byc duchem. Te chwile sie nie wroca. A bardzo umacniaja rodzicielska milosc i daja zrozumienie misji ojcowskej. To wiecej niz jakies gowniane fotki, z plecami szwagrowi wujow na pierwszym planie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Bez paniki. Na pewno Raw+Jpg jest dobrym pomysłem. Kościoły są różne - bardzo ciemne i dość jasne - gdzie można sobie poradzić w świetle zastanym ze znakomitym efektem. Pewnie będziesz mieć 14-45, 14-54 byłby lepszym sprzymierzeńcem. Światła Ci jednak nie powinno braknąć - ustaw w aparacie auto ISO - Oly w razie potrzeby zwiększa ISO - dobrze to pracuje. Do zjadliwych fot z kościoła jednym z warunków jest takie zbalansowanie światła zastanego z błyskowym żeby nie wyszły tzw. "mumie" - jasne postaci na tle pozbawionym szczegółów... dobrałbym więc na tyle długi czas naświetlania, żeby były widoczne szczegóły w tle ale na tyle krótki, żeby foty nie były zamazane. Jakie to będą wartości dla Twojego kościoła - nie mam pojęcia... Z reguły dobrze jest jak czas/przysłona/ISO są tak dobrane, że tło wychodzi niedoświetlone o 1-2 EV, jeżeli używasz lampy do prawidłowego naświetlenia pierwszego planu... W E-330 ISO możesz ustawiać do 400 a nawet 800 bez dużej obawy szumów dyskwalifikujących zdjęcia... Nie wiem co można jeszcze napisać- białe sukienki to dość trudny sprawdzian dla automatyki aparatu/lampy, dobrze, żeby światło błyskowe nie dawało głębokich cieni...
    Sam widzisz, że wypływasz od razu na bardzo głęboką wodę - ale skoro to już robisz to powodzenia... Uniwersalnej metody na dobre foty w takich warunkach niestety nie ma...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook