Dzisiaj pokaze wam jak sie maluje obrazy pod woda.
Alfonso Cruz to artysta ktory jak widac na zalaczonych zdjeciach maluje swoje obrazy pod woda. Udalo mu sie polaczyc swoja pasje, talent i zawod.
Cruz, najpierw byl profesjonalnym (zawodowym) pletwonurkiem, a pozniej zostal artysta. W maju mozna bylo podziwiac wystawe jego obrazow w naszym miasteczku, ale dodatkowa ciekawostka jest to, ze artysta zawsze kiedy tylko jest to mozliwe w miejscowosci w ktorej jest jego wystawa maluje nowy obraz.
Tym razem klub nurkowy do ktorego naleze mial przyjemosc towazyszyc artyscie podczas jego pracy pod woda. Bylismy naocznymi swiadkami narodzin nowego dziela. W zaledwie 50 minut, na glebokosci 10m i przy bardzo kiepskiej widocznosci bo pogoda nie dopisala, artysta uwiecznil skrawek naszego podwodnego swiata, znajdujacy sie u zboczy Cueva Tallada. Obraz pozostanie na zawsze w naszym miescie w podarunku od artysty.
Zapewne zastanawiacie sie jakimi farbami malowal i w jaki sposob bylo to mozliwe, aby farby sie nie rozmyly….
Otoz plotno zostalo wczesniej impregnowane kauczukiem ( podobno te sama mieszanke-farbe stosuje sie do malowania basenow) to wlasnie ta baza sprawiala, ze farby olejne, bo takich uzywal artysta, pieknie przylegaja do plotna.
Wszystkich ktorzy matrwia sie o ochrone srodowiska zapewniam, ze na dnie morza nie pozostal zaden niepozadany slad.
Resztki farb z lopatki artysta wycieral szmatka ktora pozniej ze soba zabral, a gumowe rekawiczki ktore mial na rekach powedrowaly do kosza na smieci juz na ladzie.
Miejcie na uwadze, ze pod woda im glebiej tym szybciej zanikaja kolory….najpierw czerwony, pomarancze, zoltcie i fiolety, a po nich zielenie i na samym koncu niebieski.
Czyli aby namalowac obraz trzeba swietnie panowac nad kolorami i wlasna wyobraznia. Koordynowac to wszystko w taki sposob aby po wyplynieciu na powierzchnie na plotnie faktycznie bylo to co chcielismy przedstawic.
Juz na powierzchni artysta podpisuje obraz drewnianym szpikulcem.
Pozniej trzeba jeszcze poczekac okolo tygodnia az dzielo dobrze wyschnie i ostatecznie pokrywa sie wszystko specjalnym, bezbrawnym lakierem ktory sprawia wrazenie, ze obraz wyglada jakby byl mokry.
![]()
Na koniec dodam jeszcze, ze zdjecia staralam sie robic w taki sposob aby panu zbytnio nie przeszkadzac i nie plywac mu za duzo pod nosem.
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Kurde.Jak Ty cholernie do przodu skoczylas w temacie focenia.
Chyle czola.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Historia z malarzem bardzo ciekawa.
Widać, jak bardzo Cię kręci ten podwodny świat. Z radością się to ogląda
Co do stworów z poprzedniej wrzutki... Umiesz zrobić klasyczną paellę?![]()
Dzieki Mirek. Ja sie czuje po prostu jak ryba w wodzie
---------- Post dodany o 01:27 ---------- Poprzedni post był o 01:21 ----------
Az tak widac, ze mnie kreci???
Owszem, przyznaje sie, ze kocham podwodny swiat, uwielbiam sie w nim zaglebiac z aparatem i za kazdym razem odkrywac cos zupelnie nowego.
Co do paelli….umiem, ale nie proscie mnie o recepte bo w Hiszpanii to jest czysta improwizacja, nie jestem w stanie jej zapodac.![]()
Piękne zdjęcia, będę częściej zaglądał. Pozdrawiam.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Piękne i pięknie pokazane.
Świetne fotki (no może oprócz 2-ki?)
Pozdrawiam.
Przepiekne podwodne foty.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO