Źółwinki (prawdopodobnie żółwinki żółwiki) w miłosnym akcie:
8572.
8573.
Źółwinki (prawdopodobnie żółwinki żółwiki) w miłosnym akcie:
8572.
8573.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzięki za miłe słowo! Szerszeń był prawdopodobnie po walce. W okolicy rósł dąb, z którego wyciekało mnóstwo soków i szerszenie ze sobą walczyły. Był dosyć nieskory do latania, myślałem, że już po nim. Ale po godzinie odleciał.
Pojawica krasawica.
8574.
8575.
8576.
8577.
8578.
Ostatnio edytowane przez holeris ; 18.05.25 o 19:58
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Bardzo ciekawa wstawka. Podziwiam i gratuluję uchwycenia interesującego momentu.
Złotolitka z maleńkim towarzystwem. Niestety gatunku towarzystwa nie potrafię zidentyfikować:
8579.
Pozdrawiam!
Zbójniczka w trzech różnych proporcjach kadru:
8580.
8581.
8582.
Pozdrawiam!
Dziękuję Marku! Złotolitka bardzo fajna. Jeszcze nigdy nie udało mi się żadnej uchwycić. Zawsze jak jakąś widzę, to jest zbyt ruchliwa.
Ja zaprezentuję dzisiaj kilka zrobionych w ostatnim czasie ryjkowców.
Pierwszy jest z gatunku Lasiorhynchites cavifrons. Jest to rodzina podryjowatych (Attelabidae), więc nie do końca ryjkowiec. O ile oczywiście trafnie rozpoznałem gatunek, bo różnie to z tymi (pod)ryjkowcami bywa.
Zdjęcie z bliska - 3 klatki w stacku. I z bardzo bliska - 100 klatek, a i tak zabrakło.
8583.
8584.
Kolejny ryjkowiec to Mononychus punctumalbum - jednorek kosaćcowy. Stack z 6 klatek.
8585.
I ostatni - Strophosoma capitatum - zmiennik rudonogi. Pojedyncze ujęcie.
8586.
Dzięki za miłe słowa! Faktycznie złotolitki to modelki trudne ze względu na ruchliwość. Trzeba długo próbować aż w końcu kiedyś się udaje.
Co do zdjęć - 8583 - ładny,przemyślany kadr, dobre światło i miła dla oka kolorystyka. Jedynie ostrość nie do końca dopisała.
8584 - piękne zdjęcie, zdecydowanie najlepsze z tej serii. Jak piszesz zabrakło kilku klatek na czułek ale i tak zdjęcie budzi głęboki podziw.
8585 - ładnie model wyszedł, szkoda że zabrakło jeszcze jednej klatki do stacka na froncie. Zdecydowanie zacieśniłbym kadr zwłaszcza że tło jest monotonne i nie zachwyca kolorystyką.
8586 - w/g mnie najsłabsze z tej serii.
Podziwiam znajomość gatunków tych maleństw.
Wykarczak sosnowy:
8587.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Modliszka europejska:
8589.
Pozdrawiam!
Nimfa konika polnego. Prawdopodobnie jest to złotawek złotawiec, którego prawie dorosłą formę pokazywał niedawno Marek (8566). Moja jest jeszcze młodziutka i nie nabrała kolorów. Albo to zupełnie inny gatunek :P
8590.
Ostatnio edytowane przez holeris ; 23.05.25 o 18:50
Nimfa ładnie pokazana. Nie jestem w stanie powiedzieć czy to złotawek czy też jakiś inny gatunek.
Strangalie czarniawe:
8591.
Pozdrawiam!