Larwa biedronki. Sądząc po leżących obok resztkach mszycy prawdopodobnie odpoczywa po posiłku:
8413.
Larwa biedronki. Sądząc po leżących obok resztkach mszycy prawdopodobnie odpoczywa po posiłku:
8413.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Omomiłek wiejski:
8414.
8415.
Pozdrawiam!
Paciepnica zielonka:
8416.
8417.
Pozdrawiam!
8418. Widzieliście kiedyś zaloty krocionogów??
8419 Scutigera coleopteracta, synantropijny wij z ciepłych krajów, np Chorwacja, często w nocy biega po ścianach tamtejszych "apartamanów" . Podobny nieco do naszego wija drewniaka, tylko ma sporo dłuższe nogi i czesciej wychodzi na otwarte przestrzenie (sciany , sufity). Niebywale szybki, ale delikatny. Kiedyś noca takiego zapałem w słoik, żeby na spokojnie obfotografować w dzień, liczyłem też ze bedzie mniej ruchliwy, a rano juz biedaczek był martwy, wysechł .....
8420 A tu milusi krocionóg zwiniety w kłębuszek. Trochę w stylu H.R. GigeraJest w nich coś takiego archaicznego
![]()
Ostatnia wstawka bardzo ciekawa z przyrodniczego punktu widzenia - szczególnie zaloty krocionogów 8418. Z fotograficznego punktu widzenia wygrywa w/g mnie piękna kompozycja 8420.
Pozdrawiam!
Wardzanka żądlica:
8421.
8422.
Pozdrawiam!
Samica krzyżaka zaczajona pod liściem:
8423.
Pozdrawiam!
O wardzanka !, Jakoś wyjątkowo rzadko je spotykam, widziałem moze raz czy dwa. Bardzo ciekawy owad odnajdujący swoje gniazdo (a rzaczej norkę w piachu z larwami) ze sporej odległości. Bembex rostrata była kiedyś obiektem szczególowych badań nad zachowaniem owadów i ich orientacją przestrzenną. Miałem kiedyś okazje oznać prof. Chmurzyńskiego który tym się zajmował....Można znalezć w sieci jego publikacje na ten temat. Wogóle odnajdowanie gniazd przez owady samotne to coś niezwykłego (u owadów społecznych zawsze któryś osobnik odnajdzie gniazdo)
Dla mnie też wardzanka jest rzadkością. Zdjęcia które pokazałem pochodzą z 2023 roku. Nie jestem pewny czy nie był to jedyny raz kiedy zdarzyło mi się spotkać wardzankę.
Pozdrawiam!
Chrabąszcz majowy:
8424.
Pozdrawiam!