8171 biegowiec osowaty - the best.
TJ
8171 biegowiec osowaty - the best.
TJ
Coraz wyższy poziom w wątku makroZarówno przekrasek i biegowiec jak i paśnik piękne - chętnie też bym widział takie w swoim portfolio.
Bokochód grzebieniasty z upolowaną ogrodnicą niszczylistką:
8182.
8183.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Chyba faktycznie nieco lepiej, aczkolwiek w/g mnie poprzednio też było OK.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Kolorystycznie 8179 wypada lepiej, niż 8166. Niestety bardziej widoczne stały się artefakty po stackowaniu: "mgiełki" wokół czułków itp.
I żeby nie było, zdjęcia naprawdę robią wrażenie. Zastanawiam się, czy powyższe artefakty da się obejść lub zmniejszyć stosując inny program lub inną metodę stackowania?
Dzięki za komentarze!
Sam się do tego zarówno zdjęciami jak i dobrą radą przyczyniaszU Ciebie jak zwykle ciekawa akcja z ofiarą. Bardzo rzadko napotykam takie sytuacje i mam może z 3 sensowne zdjęcia tego typu.
Największy problem występuje, gdy jest spora odległość między dwoma ostrymi obiektami i jeden jest na tle drugiego, przy czym "spora odległość" to pojęcie względne w macroW takim wypadku na klatkach z ostrym drugim planem, pierwszy plan jest tak rozmyty, że nachodzi na fragmenty drugiego planu, na których normalnie wyostrzony obiekt z pierwszego planu nie powinien zachodzić. Ale zachodzi, bo jest nieostry. I w zasadzie niezależnie od metody stackowania nie można takich regionów odzyskać. Stackuję w Zerene Stacker i jeszcze nie znalazłem rozwiązania. Metoda piramidalna jest niby dobra właśnie do takich sytuacji i prawie zawsze ją stosuję na brzegach obiektów, ale nawet ona nie pomaga. Generalnie mieszam metody stackowania, część regionów ręcznie poprawiam, bo algorytmy nie dają rady - duuuużo zabawy jest z tym. Może AI przyjdzie kiedyś z pomocą i jakoś wyestymuje brakujące detale.
Ostatnio edytowane przez holeris ; 4.06.24 o 23:36
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Dzięki za komentarz!
Na mrówki też bokochody polują:
8184.
8185.
Pozdrawiam!
Samica darownika przedziwnego z kokonem:
8186.
8187.
8188.
Pozdrawiam!
Na przeobrażenie kołyśnika wielobarwnego niestety się spóźniłem. Mogłem go jedynie uwiecznić gdy zwiesza się na nitce pod pustą wylinką którą przed chwilą opuścił:
8289.
Pozdrawiam!
Samica kwietnika ze schwytanym bzygiem:
8290.
Pozdrawiam!
Fakt, że coraz lepsze fotki się tu pojawiają. Aż strach cokolwiek tu "wrzucić".
8291
8292
8293
.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.