O wyrostku śródpiersia bardzo wiele źródeł pisze. Sęk w tym że zwykle na zdjęciu go nie widać. Natomiast bardzo często przynajmniej niektóre kolana są widoczne.
O wyrostku śródpiersia bardzo wiele źródeł pisze. Sęk w tym że zwykle na zdjęciu go nie widać. Natomiast bardzo często przynajmniej niektóre kolana są widoczne.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 10.02.24 o 21:23
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
7891 i 7893 super. Fajni modele, kadry, no i oczywiście światło
Kontynuacja namibijskiej serii. Łowiki w miłosnym uniesieniu oraz podczas posiłku (tu zabrakło ciut kadru na końcówkę odwłoka). Focus stacki.
7894
7895
EDIT
7896 - jeszcze jeden łowik, pojedyncza klatka.
![]()
Ostatnio edytowane przez holeris ; 11.02.24 o 16:56
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Dzięki za komentarz!
Gdybyś nie napisał ze łowiki namibijskie myślałbym że krajowe. Niestety pod względem technicznym pokazywałeś już lepsze zdjęcia.
Bokochód z podłużnikiem zgodnie wysysają opuchlaka:
7897.
Czekałem co się stanie dalej - zarówno bokochód jak i podłużnik to gatunki drapieżne często polujące również na inne pająki. Miałem nadzieje na zdjęcia z walki między nimi - po pewnym czasie podłużnik puścił opuchlaka i odskoczył na przeciwną stronę trawki:
7898.
Zastanawiałem się czy nie zaatakuje bokochoda nadal zajętego swoją ofiarą ale po chwili podłużnik zeskoczył w siną dal, natomiast bokochód kontynuował posiłek:
7899.
7900.
Pozdrawiam!
Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia z Namibii są w większości takie sobie. Prezentuję je mimo wszystko, bo raz, że się cały czas uczę i każde uwagi są cenne, a dwa - wydaje mi się, że wartość dodaną stanowi egzotyka.
Że światło jest za ostre na łowikach, to wiem. A co jeszcze być poprawił?
7897 - 7900 - bardzo ciekawa scena. Jakby jeszcze pająki zaczęły walczyć, to już w ogóle poza skalą
W ramach namibijskiej serii (już się powoli zbliżam do końca) prezentuję kilka szarańczaków. W jednym wypadku udało mi się zidentyfikować gatunek, ale to generalnie nie taka prosta sprawa z nierodzimą fauną.
7901 - Anacridium moestum (szarańcza drzewna /eng. camouflaged tree locust/) - pojedyncza klatka
7902 - focus stack
7903 - pojedyncza klatka
7904 - focus stack
![]()
DFzieki za komentarz!
7894 i 7895 - sądzę ze ciekawiej by te łowiki wyglądały nie tak od góry a bardziej z poziomu modela - podobnie jak 7896. To że światło takie sobie i na 7895 przycięty odwłok sam już zauważyłeś.
7896 - sam kadr całkiem udany, może jedynie nieco dołu kosztem góry bym dodał, ale... światło jak na pozostałych a ostrość widzę tylko na włoskach jednej z nóżek.
Namibijskie szarańczaki dużo lepsze od łowików, kadry 7901 i 7902 bardzo ładne, z ostrym światłem matryca całkiem dobrze sobie poradziła, jedynie refleksy na oczach trochę przeszkadzają - zastanawiam się czy nie dałoby się ich zredukować na etapie obróbki w komputerze.
7903 - tu bardzo ładne światło natomiast spróbowałbym podejść modela z nieco mneijszej wysokosci i bardziej z boku - tak aby w głębi ostrości oprócz głowy i tułowia załapał się też odwłok lub prawa tylna noga (a najlepiej jedno i drugie jeśli głębi ostrości by starczyło).
7904 - wolałbym nieco łagodniejsze światło i kadr z niższej wysokości (czyli bardziej z boku niż od góry).
Pozdrawiam!
Miedziak sosnowiec:
7905.
7906.
7907.
Pozdrawiam!
Dzięki za obszerną odpowiedź! Tym razem namibijski pasikonik z daleka i bliska. Gatunek prawdopodobnnie Phaneroptera sparsa.
7908
7909
7910
![]()
Oleica krówka:
7911.
Pozdrawiam!
Dzięki za komentarz!
Trzy kadry aksamitnika:
7912.
7913.
7914.
Pozdrawiam!