Strona 98 z 739 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108148198598 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 7382

Wątek: Macro - praca zbiorowa

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Biore wszystkie z tej wrzuty

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Śliczne mordki
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Dzięki za opinie - i następna porcja. Trzy kadry gąsienic:

296.

297.

298.

- i larwa rośliniarki, ktora mimo że często brana za gąsienicę wcale gąsienicą nie jest (różni się od gąsienic większą ilością nóg):

299.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta

- i larwa rośliniarki, ktora mimo że często brana za gąsienicę wcale gąsienicą nie jest (różni się od gąsienic większą ilością nóg):
    Super, jak zawsze
    Co do gąsienic i tym podobnych to myślałem, że to wszystko larwy motyli. Dopiero niedawno gdy szukałem jak wygląda dorosły brzęczak wierzbowy okazało się, że to nie motyl a błonkówka. Jednak jak grzebię po internecie to często (w tym też wg definicji Wikipedii czy PWN) wszystkie te larwy (tak motyli jak i niektórych błonkówek) występują jako gąsienice. Czy to błąd?
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Co do gąsienic i tym podobnych to myślałem, że to wszystko larwy motyli. Dopiero niedawno gdy szukałem jak wygląda dorosły brzęczak wierzbowy okazało się, że to nie motyl a błonkówka. Jednak jak grzebię po internecie to często (w tym też wg definicji Wikipedii czy PWN) wszystkie te larwy (tak motyli jak i niektórych błonkówek) występują jako gąsienice. Czy to błąd?
    Wygłaszając ten pogląd opierałem się na autorytecie Darka Kucharskiego (kto to jest - możecie sprawdzić pod adresem http://kucharscy-foto.comli.com/page2.html), który mnie kiedyś pouczył w tej kwestii na forum Makropasja (http://www.makropasja.pl). Wyjaśniał różnicę między gąsienicą a larwą rośliniarki tak:

R jak rośliniarki. Jest to grupa błonkówek, których larwy są nagminnie mylone z gąsienicami. Jak je odróżnić? Nic prostszego, potrzebna jest tylko podstawowa znajomość matematyki. Rośliniarki i gąsienice mają, jak niemal każdy owad, sześć odnóży na tułowiu. Aby zobaczyć różnicę, należy policzyć specjalne, skórne odnóża odwłokowe, tzw. posuwki. Jeśli jest ich mniej niż 5 par, mamy do czynienia z gąsienicą. Jeśli więcej (najczęściej 7-10), jest to rośliniarka.

Poszperałem teraz trochę w sieci - i faktycznie w kwestii nazewnictwa larw rośliniarek zdania są różne - w wielu miejscach pisze się że zarówno larwy motyli jak i rośliniarek są gąsienicami. W każdym razie jedno jest pewne - larwa którą pokazałem na zdjęciu nie jest gąsienicą motyla
    Jeszcze link do strony na ktorej rysunek pokazuje dokładnie co to są te posuwki (przy okazji - w/g tej strony larwy rośliniarek to też gąsienice) - http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,G%C...ca_%28larwa%29.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Wygłaszając ten pogląd opierałem się na autorytecie Darka Kucharskiego (kto to jest - możecie sprawdzić pod adresem http://kucharscy-foto.comli.com/page2.html), który mnie kiedyś pouczył w tej kwestii na forum Makropasja (http://www.makropasja.pl). Wyjaśniał różnicę między gąsienicą a larwą rośliniarki tak:

R jak rośliniarki. Jest to grupa błonkówek, których larwy są nagminnie mylone z gąsienicami. Jak je odróżnić? Nic prostszego, potrzebna jest tylko podstawowa znajomość matematyki. Rośliniarki i gąsienice mają, jak niemal każdy owad, sześć odnóży na tułowiu. Aby zobaczyć różnicę, należy policzyć specjalne, skórne odnóża odwłokowe, tzw. posuwki. Jeśli jest ich mniej niż 5 par, mamy do czynienia z gąsienicą. Jeśli więcej (najczęściej 7-10), jest to rośliniarka.

Poszperałem teraz trochę w sieci - i faktycznie w kwestii nazewnictwa larw rośliniarek zdania są różne - w wielu miejscach pisze się że zarówno larwy motyli jak i rośliniarek są gąsienicami. W każdym razie jedno jest pewne - larwa którą pokazałem na zdjęciu nie jest gąsienicą motyla
    Jeszcze link do strony na ktorej rysunek pokazuje dokładnie co to są te posuwki (przy okazji - w/g tej strony larwy rośliniarek to też gąsienice) - http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Gąsienica_(larwa).
    Dzięki, poczytałem sobie i przy okazji parę ładnych larw obejrzałem
    Szwarc, mydło i powidło

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Dzisiejsza porcja to tygrzyk z ofiarą - niestety już nierozpoznawalną:

300.

i dwa kadry maleńkiej, przepięknie ubarwionej błonkówki - złotolitki:

301.

302.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Ogląda się te Twoje zdjęcia i ma się wrażenie jakby był człowiek w innym świecie.
    Wyrazy podziwu i uznania.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    ... ma się wrażenie jakby był człowiek w...
    szczękoczułkach skakuna i o to właśnie chodzi
    Szwarc, mydło i powidło

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Dzięki za opinie!

Dziś ze starej szuflady wyciągnąłem zdjecia z sesji z łowikiem ze schwytanym pluskwiakiem. Na poczatek zdjecie gdy spłoszony odlatuje z ofiarą z trawki na ktorej go zauważyłem:

303.

Na szczęście usiadł zaledwie kilkadziesiąt cm dalej i tam już dał się podejść i zrobić sobie kilka zdjęć:

304.

305.

Później znów się zaniepokoił, odwrócił, zawisając przed odlotem na moment na jednej nodze - udało mi się to uchwycić - niestety rzecz działa się zbyt szybko i koniec odwłoka pozostał poza kadrem - ale sytuacja wydaje mi się na tyle ciekawa, że mimo tej wady zdecydowałem się pokazać zdjęcie:

306.
    Pozdrawiam!