OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Piękne stworzenie, Może kiedyś ruszę na roztocze by poszukać i pofocić jeśli się uda znaleźć. Fajna strona z tymi zagrożonymi gatunkami. Poszukałem sobie przy okazji informacji o piórolotku bagniczku, którego udało mi się w tym roku sfotografować czystym przypadkiem. Wychodzi na to, że miałem farta. Wracam często na tą łąkę ale drugi raz nie udało mi się go nawet zobaczyć. Pewnie trzeba by rozszerzyć teren poszukiwań w stronę pobliskiego jeziora szukając rosiczki z którą to ten motyl jest ściśle związany.
Zdjęcia modliszek super.
Niestety muszę Cię zmartwić - zgodnie z opisem mapy te puste kółko na północ od Katowic to stanowisko na którym występowanie modliszki odnotowano przed 1950 rokiem - do tego ze znakiem zapytania - czyli były wątpliwości co do poprawności obserwacji.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
zdjęcia piękne !! choć niektóre strach przed spaniem oglądać![]()
Ale znalazłem info i fotki z kamieniołomu w Gogolinie...
http://dzialprzyrody.blogspot.com/20...modliszka.html
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Klimat się ostatnio ociepla i obszar występowania modliszki się poszerza. A stronę znalazłeś bardzo ciekawą - dużo dokładniej pokazuje życie modliszek niż zdjęcia które mi się udało zrobić. Ja takich scen jak przeobrażenie, posiłek czy kopulacja nie tylko nie sfotografowałem, ale w ogóle nie udało mi się ich zobaczyć. Podejrzewam, ze to kwestia ilości czasu poświęconego na szukanie i obserwację modliszek - w moim przypadku było to ok. 30 godzin w ciągu dwóch tygodni, podejrzewam, ze autor strony poświęcił tego czasu znacznie więcej.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
fajny ten kostrzeń, ta stonka to widywana była przeze ze mnie, teraz wiem com widywał![]()