8875. Żyrafka madagaskarska z Rezerwatu Ranomafana
8875. Żyrafka madagaskarska z Rezerwatu Ranomafana
Niesamowity okaz rzadkiego gatunku. Faktycznie skojarzenie z żyrafą uzasadnione. Zastanawiam się jakie przyczyny doprowadziły do wyewoluowania tak nietypowych proporcji budowy.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Przyzłotka zmiennobarwna z rodziny zalęszczycowatych:
8876.
8877.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Żuk leśny - ostatnia wstawka przed kilkudniową przerwą:
8878.
Od jutra przez pewien czas - mam nadzieję że niezbyt długi - nie będzie mnie na forum. Czasem trzeba dać się pokroić chirurgom...
Pozdrawiam!
Szybkiego powrotu do zdrowia Marku!
Przedziwne stworzenie ta żyrafa na 8875. Bardzo interesujące.
Żuk leśny też fajnie pokazany na 8878, ale wysuwające się na pierwszy plan rośliny w lewym dolnym rogu psują odbiór zdjęcia. Bardzo ładne 8877, może bym tylko trochę więcej kontrastu dał, chroniąc przy tym ciemne partie.
8879. Lśniś.
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Marku! Jak najszybszego powrotu do zdrowia!
Bardzo ciekawe zdjęcia w wątku
8880. Jakaś modliszka madagaskarska
Na szczęście długo to nie trwało i już trochę połatany wróciłem.
Dzięki za życzenia i komentarze!
Też bym wolał żuka bez liści w LD rogu - ale cóż... nie zawsze model chce się ustawić tam gdzie byśmy woleliUznałem że ładnie wyszedł niebieskawy połysk chityny i zdjęcie mimo tego LD rogu jest warte pokazania.
Lśniś 8879 - nie wiem na ile był ruchliwy ale jednak albo próbowałbym stacka albo silniej przymknąłbym przysłonę by zwiększyć głębię ostrości. Zacieśniłbym też kadr by zmniejszyć ilość monotonnej szarości za pająkiem.
U mnie tym razem mniejsza skala - samica czablaka krwistego sfotografowana obiektywem mZD100-400 z dołożonym konwerterem MC14. Taki zestaw umożliwia fotografowanie z odległości nie powodującej płoszenia modelki, trzeba tylko trafić na odpowiedni moment by światło nie było za ostre (a ważki najchętniej siadają w ostrym słońcu):
8880.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
8881 - madagaskarska a wygląda prawie jak nasza europejska - jedynie czarnych plam na przedniej nodze więcej. A samo zdjęcie bardzo ładne.
Pozdrawiam!
Sprężyk:
8881.
Pozdrawiam!
8882. Zgarb rogaty oblepiony roztoczami.
8883. Inne ujęcie, jeszcze z mrówką.
Ostatnio edytowane przez holeris ; 19.11.25 o 22:29
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Piękny pluskwiak o osobliwym kształcie. Kilka razy udało mi się zgarba spotkać ale z roztoczami jeszcze nie widziałem. A same zdjęcia - miłe dla oka. 8882 jednak obróciłbym do pionu - ta łodyga w poziomie sprawia nieco sztuczne wrażenie.
Pozdrawiam!