Muchówka - prawdopodobnie z rodzaju Delia.
8555.
I kolejna. Wydaje mi się, że to wójek białożyłek (Empis albinervis).
8556.
Muchówka - prawdopodobnie z rodzaju Delia.
8555.
I kolejna. Wydaje mi się, że to wójek białożyłek (Empis albinervis).
8556.
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Dzięki za miłe słowa!
Ładne podłoże sobie ten warcabik 8554 znalazł. Dmuchawiec już tegoroczny?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Muchówce 8555 obciąłbym prawą stronę tuż za końcem listków gałązki na której siedzi. Byłaby mniej wciśnięta w lewą stronę kadru.
Kadr 8556 mi pasuje. Pomysł umieszczenia niewielkiego w sumie motywu w okolicach mocnego punktu kadru dał dobry efekt.
Gąsienica dopaski kreskówki:
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 11.05.25 o 20:51
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzisiejsza wielbłądka:
8558.
Pozdrawiam!
Samica darownika przedziwnego niosąca kokon:
8559.
Pozdrawiam!
Wtyk amerykański:
8560.
Pozdrawiam!
Pozwolę sobie na mały wpis edukacyjny, który niektórzy z Was może widzieli już na facebooku.
Zawsze gdy zrobię jakieś zdjęcie, staram się dowiedzieć czegoś więcej o tym, co uchwyciłem. Tym razem doprowadziło mnie to do odkrycia fascynującego świata os i ich niezwykłego sposobu rozmnażania, którym chciałbym się z Wami podzielić.
Na zdjęciu widzicie królową klecanki polnej (Polistes nimpha) – to przedstawicielka rodziny osowatych (Vespidae). To dopiero początek sezonu i królowa jest na razie sama. W gnieździe, które zbudowała z przetrawionego drewna, widać larwy w różnych stadiach rozwoju, a także świeżo złożone jajeczka. Najbardziej rozwinięte larwy niedługo zostaną zasklepione przez królową – to znak, że czas na przepoczwarzenie. To tzw. pierwsze pokolenie – dopiero kiedy z kokonów wyjdą robotnice, przejmą one większość obowiązków, a królowa skupi się już tylko na składaniu jaj.
Co ciekawe, królowa potrafi kontrolować płeć swojego potomstwa. Osobniki żeńskie (robotnice i przyszłe królowe) rozwijają się z zapłodnionych jaj (diploidalnych), a samce (trutnie) – z niezapłodnionych (haploidalnych). Królowa przechowuje nasienie w zbiorniczku nasiennym jeszcze z poprzedniego sezonu i może decydować, czy wykorzystać je do zapłodnienia jaja, czy nie. Najpierw produkuje tylko robotnice, później – trutnie i nowe królowe.
Ciekawostka: siostry robotnice są genetycznie bardziej spokrewnione ze sobą (aż 75%) niż z własną matką (50%), co ułatwia ewolucję zachowań altruistycznych. A trutnie? Nie mają ojca, ale za to mają dziadka – dziedziczą bowiem cały materiał genetyczny tylko po matce.
Na kolejnym zdjęciu widać z bliska jedno z jajeczek – mikroskopijne, ale pełne życia. Choć jeśli dobrze się przypatrzycie, dostrzeżecie jeszcze jedno na głównym ujęciu.
8561.
8562.
Ciekawa wstawka o dużych walorach dydaktycznych.
Zawijak żółtawy z ofiarą - innym pająkiem, prawdopodobnie młodym potulem kłosowcem:
8563.
8564.
8565.
Pozdrawiam!
Złotawek złotawiec:
8566.
8567.
Pozdrawiam!
Szerszeń europejski.
8568.
8569.
8570.
8571.
Szerszeń śliczny, najlepiej wyszedł na 8568. Po skrzydłach widać że sporo już przeszedł w swoim życiu.
Pozdrawiam!