Strona 711 z 712 PierwszyPierwszy ... 211611661701709710711712 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7.101 do 7.110 z 7116

Wątek: Macro - praca zbiorowa

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Dyląż Garbarz, zawsze mam do niego sentyment "robal" od którego zaczęła się moja pasja entomologiczna, znalazłem w dzieciństwie takiego giganta utopionego w kałuży

8327 Moje uroczki wyglądają tak

Jak dla mnie do dopiero fotka parki motyli koronuje fotografowanie danego gatunku, co widać zresztą po moim awatarze
    mam foty chyba dobrze ponad połowę naszych gatunków dziennych, musze kiedyś policzyć
    U większości motyli to rzadkie zjawisko, oczywiście łatwo trafić na parkę bielinków czy ikarusków, ale reszta to kwestia szczęścia, a czasem wiedzy (zdarzało mi się przynosić świeżutko wyhodowaną samicę na stanowisko z samcami
    Uświadomie wam problem jedną fotką, zdjęcie Pawika ma pewnie każdy kto próbował fotografować motyle...ale kto ma takie:

8328

8329

co ciekawe to fotki sprzed kilkunastu lata , jeszcze z minolty 7D, od tego czasu nigdy już nie spotkałem parki...czasem jedynie - wiosenne zaloty:
    8330
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 26.11.24 o 02:45

Awatar VasT
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Dyląż Garbarz, zawsze mam do niego sentyment "robal" od którego zaczęła się moja pasja entomologiczna, znalazłem w dzieciństwie takiego giganta utopionego w kałuży

8327 Moje uroczki wyglądają tak
    Rewelacyjne zdjęcie - kadr, światło i głębia ostrości
    Dzięki również za "wątek" edukacyjny, bo wiele osób w fotografowaniu przyrody o tym zapomina, a jest to niezmiernie ważne.

Dlatego też male sprostowanie do wypowiedzi wyszomira

Cytat Zamieszczone przez wyszomir
    Okazała samica dyląża garbarza - chyba największego polskiego chrząszcza z rodziny kózkowatych - z boku:
    Przeciętnie większe są z pewnością kozioróg dębosz Cerambyx cerdo oraz borodziej cieśla (próchnik) Ergates faber.
    Przy czym kozioróg jest raczej "dłuższy", nie tak masywny jak wspomniany dyląż garbarz czy borodziej

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze!

Cytat Zamieszczone przez VasT Zobacz posta
    Dlatego też male sprostowanie do wypowiedzi wyszomira

Przeciętnie większe są z pewnością kozioróg dębosz Cerambyx cerdo oraz borodziej cieśla (próchnik) Ergates faber.
    Przy czym kozioróg jest raczej "dłuższy", nie tak masywny jak wspomniany dyląż garbarz czy borodziej
    Tego nie wiedziałem. Dobrze zatem ze zamieściłem słowo 'chyba' w swojej wypowiedzi
    Dziękuję za sprostowanie!

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Jak dla mnie do dopiero fotka parki motyli koronuje fotografowanie danego gatunku, co widać zresztą po moim awatarze
    mam foty chyba dobrze ponad połowę naszych gatunków dziennych, musze kiedyś policzyć
    U większości motyli to rzadkie zjawisko, oczywiście łatwo trafić na parkę bielinków czy ikarusków, ale reszta to kwestia szczęścia, a czasem wiedzy (zdarzało mi się przynosić świeżutko wyhodowaną samicę na stanowisko z samcami
    Uświadomie wam problem jedną fotką, zdjęcie Pawika ma pewnie każdy kto próbował fotografować motyle...ale kto ma takie:

Faktycznie zdjęcia grupowe to wyższa szkoła jazdy - nie dość że trzeba napotkać odpowiednią sytuację to jeszcze problemy z rozplanowaniem kadru i wykorzystaniem głębi ostrości narastają lawinowo.
    Przejrzałem wczoraj swoje archiwa i kopulujących pawików nie znalazłem. Znalazłem za to wśród zdjęć które nie były jeszcze wcześniej przeglądane na monitorze udokumentowaną ciekawą akcję z inną rusałką którą dziś pokazuję.

Rusałka - przypuszczam że rusałka pokrzywnik - podczas składania jaj:

8331.
    Nazwa:  54168118530_5f5aa76bcf_o.jpg
Wyświetleń: 73
Rozmiar:  216,6 KB

Jako ze lubię fotografować owady w momentach gdy robią coś ciekawego zacząłem sesję. W pewnym momencie spod liścia pokrzywy wysunęła się larwa zażartki mrówkowatej i zaczęła dobierać się do jaj składanych przez rusałkę:

8332.
    Nazwa:  54167935068_37793ee11f_o.jpg
Wyświetleń: 72
Rozmiar:  220,0 KB

8333.
    Nazwa:  54167970079_f03fccf4aa_o.jpg
Rozmiar:  371,2 KB

Zbliżenie na posilającą się larwę zażartki:

8334.
    Nazwa:  54167935063_a7b9b689bb_o.jpg
Rozmiar:  207,2 KB

Po kilkunastu minutach rusałka odleciała a larwa zażartki kontynuowała ucztę:

8335.
    Nazwa:  54167661886_7a5a15845e_o.jpg
Wyświetleń: 71
Rozmiar:  221,5 KB
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    świetnie uchwycone Marku, szczególne gratulacje za zażardke. Składanie jaj, zwłaszcza u gatunku robiącego to w złożach, też jest trudne do uchwycenia, bo samica zawyczaj długo bada miejsce i rośliny i jest wtedy dosyć płochliwa, może łatwo odlecieć. Ale jak już zacznie składać jaja to jest bardziej cierpliwa i można sobie pozwolić na więcej , np.błyskanie lampą....
    Z tym ze tu u ciebie jest to również pawik - pokrzywnik ma dużo jaśniejsze przednie skrzydło od spodu.

8336. Też mi się udało nakryć samicę pawika przy takiej czyności i też z dodatkiem Wypatrzyłem osobnika który kręcil się po pokrzywach i siadał pod spodem liści, pomyśłałem ze to samica poszukujaca odp. miejsca.

8337 Takie układanie jaj w duże czubate złoże ma na celu ich zabezpieczenia przed pasożytami, bo narażaone sa głównie te na wierzchu, czyli te głębiej położone sa jakby chronione

8338 W moim wypadku wypatrzyłem mikroskopijnego kruszynka który od razu wykonywał swoją robotę. Trudno to było złapać w głębi ostrości, ale to jest zdkjęcie terenowe! Mam zresztą gdzieś więcej fotek tego złoża i może kiedyś sróbuje to ręcznie "zestackować"

gdzieś wyczytałem, że kruszynki potrafią przyczepiać się do samicy np. na kwiatach i podróżują z nią w czasie składanai jaj, co jest bardziej ekonomiczne niż samodzielene poszukiwanie złoża wśród tysięcy liści I tak chyba było w moim wypadku.

8339 Kruszynki też mam złapane "in flagranti" na złożu jaj bielinka kapustnika. Wydaje mi się że te ciemne jaja są już opanowane przez kruszynki
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 28.11.24 o 02:03

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Dzięki za miłe słowa, identyfikację rusałki, dużą porcję porcję wiedzy i ciekawe zdjęcia

Dziś modliszka pokazana w nieco odmienny sposób - z fragmentem miejskiego krajobrazu w tle. W nietypowy dla mnie sposób użyłem obiektywu makro Panasonica o ogniskowej zaledwie 30mm. W słoneczny dzień nie mogłem zacienić modelki (byłaby wtedy zbyt ciemna w stosunku do oświetlonego ostrym słońcem tła) ale matryca Panasonica GX-8 całkiem dobrze poradziła sobie z kontrastami:

8340.
    Nazwa:  54170705939_2bfc9e600f_o.jpg
Wyświetleń: 54
Rozmiar:  128,4 KB
    Pozdrawiam!

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Czerwończyki uroczki w miłosnej ekstazie:

8324.
    Świetne zdjęcie.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria
    89340 - Piękna sprawa, smukła, intensywna, zadziorna modliszka i rozmyty kościół (wieża) w tle
    TJ

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze!

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    89340 - Piękna sprawa, smukła, intensywna, zadziorna modliszka i rozmyty kościół (wieża) w tle
    TJ
    Miło to czytać, ale ten rozmyty kościół po podejściu bliżej wygląda tak (zdjęcie z Google Earth - nie chciało mi się w taką pogodę wychodzić z aparatem)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Clipboard_11-29-2024_01.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	503,4 KB
ID:	265022
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    386
    Moja galeria
    Jeszcze jedno zdjęcie w słońcu z ogniskową 30mm - samica tygrzyka paskowanego z ofiarą:

8341.
    Nazwa:  54172650996_3cc2c603cc_o.jpg
Wyświetleń: 36
Rozmiar:  257,5 KB
    Pozdrawiam!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria
    8341 przyciąga oko, zaciekawia różnorodność elementów wypełniających kadr, w tym nieoczekiwana czerwień dachów.
    TJ