Samica kwietnika z ofiarą:
8266.
8267.
8268.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Samica podłatczyna - nie jestem pewien czy to podłatczyn szary czy podłatczyn białoplamek:
8269.
Pozdrawiam!
Sprężyk:
8270.
Pozdrawiam!
Strojnica baldaszkówka:
8271.
8272.
Pozdrawiam!
Samica podłatczyna pięknie się prezentuje - super fota![]()
Dzięki za komentarz!
Larwy borczyńców:
8273.
8274.
Pozdrawiam!
8266 - 8268 - kawał ofiary sobie upolowała
8269 - jak na tak ciasny kadr, trochę mi brakuje szczegółów. Zresztą jak patrzę na wrzucanego przeze mnie jakiś czas temu mułka rudzielca (8265), to jego również to dotyczy. Ani na Twoim, ani na moim zdjęciu nie widać kratki na oku. Domyślam się, że na pełnej rozdzielczości jest u Ciebie widoczna, bo u mnie tak. Hmmm, może trzeba zacząć publikować w wyższej rozdzielczości.
8274 - piękna kompozycja kolorystyczna.
8275 - Helina impuncta - poprawiłem oraz ciaśniej skadrowałem niedawno prezentowaną muchę (8260). Bez zmniejszania rozdzielczości. BTW to zdjęcie również z lampą i dyfuzorem, ale że nie robione mocno z bliska, to tło się nie zamieniło w czarną plamę. Za to nogi, które są bliżej lampy, są zbyt jasne, co starałem się w trakcie obróbki zwalczyć.
8276 - jeszcze jedna muchówka, ale tym razem nie potrafię zidentyfikować nawet rodziny. Zdjęcie raczej w ramach ciekawostki, bo i mocny crop, i tło od lampy / dyfuzora słabe. Ale że moja ulubiona kratka na oku jest, to prezentuję
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ha! Mam Cię![]()
![]()
Jak wrzucałem linki do swoich starszych zdjęć, to coś mi numeracja nie pasowała, bo zaczęła się powtarzać po pewnym czasie.
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Dzięki za komentarz!
Nie mam w tej chwili dostępu do oryginału zdjęcia sprężyka 8270 (siedzę w lesie na działce a zdjęcie zostało na dysku w domu) ale przypuszczam że na oryginalnym zdjęciu struktura oka jest widoczna. Niestety zmniejszenie zdjęcia zawsze powoduje utratę niektórych szczegółów. Co do pokazywania w większym rozmiarze - faktycznie szczegółów będzie więcej ale jeśli ktoś ma monitor w najczęściej chyba obecnie używanych rozdzielczościach 1920x1200 lub 1920x1080 oglądanie takich zdjęć w całości będzie dość niewygodne - a widząc jedynie część zdjęcia trudno wyrobić sobie zdanie o jego kompozycji. Niestety coś za coś...
Helina impuncta w ciaśniejszej wersji 8275 prezentuje się w/g mnie lepiej.
Ozdobnik lucernowy - akurat u tego gatunku nawet po znacznym zmniejszeniu kratka na oku pozostaje dobrze widoczna
8277.
Pozdrawiam!
Tłum młodych pajączków przy gnieździe. Niestety gatunku nie jestem w stanie zidentyfikować. Zastanawiam się jak lepiej się prezentują - w prostokącie czy w kwadracie:
8278.
8279.
Pozdrawiam!