Po takim wysiłku to głód straszny musiał go męczyć
Brawo, opowiadanie jak z mchu i paproci. Więcej poproszę![]()
Po takim wysiłku to głód straszny musiał go męczyć
Brawo, opowiadanie jak z mchu i paproci. Więcej poproszę![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
przednie łapy (?) jak w rękawicach bokserskich![]()
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Dziś - kolejne pająki - kwietniki. Uważam kwietniki za jedne z najbardziej fascynujących pająków - umieją znakomicie się kamuflować, potrafią nawet zmieniać kolor w zależności od koloru kwiatów na których przebywają (nie tak szybko jak kameleon - proces zmiany barwy potrafi trwać nawet kilka dni), do tego dzięki bardzo silnemu jadowi (ponoć silniejszemu niż jad kobry) potrafią chwytać ofiary większe od siebie. Na szczęście nam ten jad nie zagraża - kwietnik nie jest wstanie swoimi szczękoczułkami przebić skóry człowieka. W tym roku na przełomie czerwca i lipca spotkałem dość dużo kwietników, więc pewnie będę wielokrotnie prezentował ich zdjęcia - mam nadzieję, że Was nie zanudzę (dlatego zdjęcia kwietników będę przeplatał z innymi tematami). Dziś kryterium selekcji było - żółty kwietnik ze schwytaną pszczołą na żółtym kwiatku (jednego gatunku, ale niestety gatunku rośliny nie potrafię podać).
44.
45.
Tu zwróćcie uwagę na proporcje rozmiarów jeszcze młodego kwietnika i większej od niego pszczoły:
46.
A tu schwytaną pszczołę obsiadły muszki, którym na myśl o przyłączeniu się do uczty aż ślinka cieknie...
47.
Na tym zdjęciu nieostra granica między górną krawędzią odwłoka a płatkiem w tle ukazuje jak doskonale zgrała się kolorystyka kwietnika z kolorem kwiatu:
48.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Odjazdowe! Tylko pszczoły szkoda i tego miodku, który miała ze sobą(ciekawe, czy pająk zjadł też miodek, czy zadowolił się samą pszczołą?).
Pszczoła nie ma miodku. Pszczoła ma pyłek kwiatowy, a miodek produkuje dopiero w ulu.
Jad pająka zawiera enzymy, które rozpuszczają wnętrzności ofiary i pająk je wysysa. Choć są i takie które kawałkują ofiarę i pożerają - vide pokazywany przez Marka bagnik.
Uff, koniec mądrzenia się![]()
...
cudne foto![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Ma miodek, ma. Zdarza się, że pszczoły przenoszą miód do innego ula.![]()
http://pszczoly.siudalski.pl/zwyczaje-pszczol.html
Sądząc po braku komentarzy chyba kwietniki chwilowo się przejadły - zatem zmieniamy temat. Dziś zbrojec dwuzębny - drapieżny pluskwiak żywiący się gąsienicami. Nakłuwa je swoją kłujką i wysysa:
55.
Często przed wyssaniem przenosi je na swojej kłujce w inne miejsce - które zapewne uważa za wygodniejsze lub bezpieczniejsze:
56.
Zbrojec to prawdziwy atleta - zdarza się, że przenoszona na kłujce ofiara jest znacznie większa od swojego oprawcy:
57.
Zdarza się też, że para zbrojców wysysa wspólnie tę samą ofiarę:
58.
Oczywiście pary zbrojców zajmują się nie tylko wspólnym wysysaniem ofiar
59.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)