Brakuje tu tylko jakiegoś pajączka...![]()
Brakuje tu tylko jakiegoś pajączka...![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Podoba mi się rynnica!
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
.
8360
8361
.
Dzięki za komentarze!
Ważka 8360 - ładna pozycja modelki, przyjemna kolorystyka. W/g mnie kadr zyskuje po obcięciu góry do proporcji 3:2.
Motyl 8361 - szkoda że górna część skrzydełek uciekła z głębi ostrości. Również przyciąłbym do proporcji 3:2 tnąc więcej góry niż dołu.
Żuk leśny:
8362.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Widać mam kryzys twórczy.
Trzeba odpocząć od robaków i zdjęć.
Ładny żuczek.
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 7.07.24 o 21:57
Pozdrawiam!
Karłątek ryska:
8363.
8364.
8365.
Pozdrawiam!
Brawa za apolla, wogóle dzieki tobie pojwily sie jakieś ciekawe owady . Najlepsze moim zdaniem 8339, na dwóch pozostałych niestety trochę skrzydła wychodza z ostrości, fajnie "namalowane" tło, ciekawy jestem jakeigo obiektywu używasz? (i czy na stacki ten sam?)
Tak sie składa że znam osobe z Wrocka która rozpoczęła hodowle restutycyjną Apolla, która została potem przekazana do Karkonoskiego ParkuMam fajne fotki z tej hodowli.... Apolla tez fotografowałem w Naturze, w Pieninach dosyć łatwo go spotkac, jak sie wie gdzie szukać, ale potrafią na bardzo krótko zatrzymywac sie na kwiatach. Lepsze foty mam z pirenejów, gdzie są dużo bardziej pospolite.
Ciekawie pokazane też Jelonki. Czy foty pochodzą z tego rezerwatu koło "Biblijnej" miejscowości? Bylem 2 lata temu, ale chyba za późno i juz trafiłem tylko jedna samice.....
8363 - Karłątek ryska zdrowiem tryska, trąbka zwinięta, piękne oczęta.
TJ
Dziękuję za miłe słowa.
W wypuszczaniu apollo miałem okazję uczestniczyć dzięki członkostwu w Związku Polskich Fotografów Przyrody. Choć precyzyjnie rzecz ujmując jestem kandydatem. ZPFP nie pierwszy raz uczestniczył w wypuszczaniu niepylaka. Bardzo fajna akcja. Naukowiec z uniwersytetu wygłosił krótki wykład, a później wypuszczaliśmy motyle. W zasadzie każdy mógł wziąć sobie "swojego" motyla w rękę i posadzić go na kwiatku w nadziei, że nie odleci przed zrobieniem zdjęcia. Ale były niepłochliwe, więc raczej nie było z tym problemu.
Zdjęcia jelonków robione na południowy wschód od Wrocławia, ale publicznie wolę unikać pisania o konkretnych miejscówkach występowania rzadkich gatunków. Jak znasz temat, to pewnie wiesz, o jakie miejsce mi chodzi. W tym roku sezon już się skończył. Szczyt przypada mniej więcej na początek / połowę czerwca.
Wszystkie (prawie) zdjęcia stawonogów robię M.Zuiko 90 mm Macro is PRO.
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/