Świetny szablak, nieźle sfatygowany. Dobre ujęcie. To z 90mm macro? Jaka mniej więcej odległość robocza przy tej wielkości "obiektach"?
Świetny szablak, nieźle sfatygowany. Dobre ujęcie. To z 90mm macro? Jaka mniej więcej odległość robocza przy tej wielkości "obiektach"?
Dzięki za komentarze!
Ogromną większość zdjęć makro w ubiegłym sezonie robiłem 90 macro, ale akurat ten szablak był robiony innym zestawem - Olympus 100-400+telekonwerter MC-14. Nie pamiętam dokładnie dystansu ale ponieważ dane EXIF podają ogniskową 560mm odległość musiała być znaczna - pewnie gdzieś tak ze 2 metry.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Gąsienica przeplatki (prawdopodobnie przeplatka diamina):
7925.
7926.
Pozdrawiam!
Gąsienica "bajerancka", jeszcze tego gatunku nie fotografowałemSuper detal i idealnie współgrające tło.
Gąsienica wygląda jak rafa koralowaSuper!
Pająki z ostatniego spaceru. Kołosz stożkowaty oraz motacz nadrzewny. A także poczwarka chyba jakiejś ćmy. A może ktoś z Was wie co to za gatunek?
7927
7928
7929
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Dzięki za komentarze!
7927, 7928 - same pająki wyszły OK (szczególnie kołosz) ale tło zdecydowanie nieciekawe. Szczególnie przy tak luźnych kadrach kolor i faktura tła wpływa na odbiór zdjęcia. Fakt że o tej porze roku trudno o ładne tło. Gatunku poczwarki nie potrafię określić.
Kulczanki kosaćcówki:
7930.
7931.
7932.
Pozdrawiam!
Wyglądają na nieostre... Tło jak wyżej plus artefakty na górze 7927?7927, 7928 - same pająki wyszły OK (szczególnie kołosz) ale tło zdecydowanie nieciekawe.
Za to bdb jak dla mnie 7903 w wykonaniu kolegi i pewnie fajna wycieczka;]
Gąsienica 25 i 26 extra. Jak dla mnie gąsienice niezbyt ciekawe do fotografii ale ta wyraźnie temu zaprzecza.
Parka ryjków dobrze trafiona... jak zawsze;]
Są trochę nieostre. Ostrość jest moją największą bolączką. Przy 1/100 s często wychodzą mi poruszone zdjęcia (90 mm ogniskowej). A jak skracam czas ekspozycji, to robi się słabo ze światłem. Muszę podpatrzeć kogoś doświadczonego jak pracować z naturalnym światłem, a póki co chyba wrócę do dyfuzora.
Dziękuję! A wycieczka oj tak, bardzo fajna. Choć mocno nietypowa, bo skupiona wyłącznie na astrofotografii. A to oznacza 2 tygodniowy pobyt pośrodku niczego i brak zwiedzania (wg właściciela najbliższy sklep 170 km, choć myślę, że miał na myśli bardziej supermarket). W przyszłym roku lecę tam znowu. Mam nadzieję, że doświadczenie, które w międzyczasie zbiorę, pozwoli mi na przywiezienie lepszych zdjęć robaków i ptaków.
Ostatnio edytowane przez holeris ; 21.02.24 o 15:42
Dzięki za miłe słowa!
Samica bęblika dwuplamka z odwłokiem nabrzmiałym od wypełniających go jaj:
7933.
Pozdrawiam!
Piękny ten bęblik.
7934 - Pióronóg zwykły