Na razie to dopiero wstępne doświadczenia - aby wydać kompetentną opinię musiałbym jeszcze sporo z nim popracować. Ostrzy wolniej niż mZD60, natomiast przy przysłonach 8-11 obraz wydaje mi się nieco ostrzejszy niż na zdjęciach z mZD60 wykonanych tej samej modelce. Ale po jednej sesji trudno się wiążąco wypowiadać - nie wykluczam np. że na moje wrażenie miały wpływ minimalne poruszenia (zdjęcia były robione z ręki) lub drobne błędy w ustawieniu ostrości. W każdym razie nie planuję sprzedaży ani mZD60 ani Raynoxów. Zanim sam sprzedasz Raynoxy sprawdź jak się spisują z mZD90 - może się okazać że zamiast dokładania do ekstremalnych skal pierścienia pośredniego lepiej założyć DCR-250 - jakość i dystans roboczy mogą być podobne przy mniejszej stracie światła.
Pozdrawiam! Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Podpinałem DCR250 i nie byłem zadowolony, dlatego kupiłem MC14. Za to jak już dopracuję i zgram się z MC14 i pierścieniem pośrednim to będzie myślę dobrze. Dlatego sprzedaję Raynoxy. Postaram się załatwić i potestować sobie jeszcze MC20, Być może wcale nie jest tak źle jak niektórzy piszą. Ale to jak sezon trochę się ruszy, bo teraz za mało modeli jest.
... Mój pierwszy wątek, ze szlaków i nie tylko... ...Mój drugi wątek "Makro"... ...Szkocja (po prostu)... Uczestnik I Rejsu Pod Banderą Olympusa moja strona: http://fotobia.rozbark.net.pl
Zamieszczone przez yamada Szkoda, że na stacku nie zrobiłeś takiego samego ujęcia jak na pojedynczej klatce. Lepiej wygląda z łebkiem nie zlanym z gałązką. Znalazłem na dysku zekwencję do stacka z niemal identycznym jak na 6872 kadrem: 6873. A żeby nie było nudno (w końcu wczoraj niemal identyczne zdjęcie pokazałem) - dla odmiany trochę jaj (stack wykonany z ręki za pomocą funkcji Post Focus występującej w aparatach Panasonica): 6874.
6873, czyli drugi stack, podoba mi się o wiele bardziej od pierwszego.
Ostatnio edytowane przez yamada ; Wczoraj o 09:41
Dzięki za komentarz! Zawijak żółtawy z upolowaną pszczołą: 6875.
Zobacz tagi
Zasady na forum