Schylik przepaskowiec - maleńki chrząszcz o dość nietypowym kształcie żerujący na kwiatostanie krwawnika: 6859.
Pozdrawiam! Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Borczyniec owocowy: 6860. 6861. 6862.
U Ciebie gatunków rożnych można się naoglądać. Ten Schylik ciekawy, szkoda że nie zrobiłeś stacka, choćby kilka klatek. Brakuje mi więcej ostrości na jego główce. Borczyniec już w pełni ok.
... Mój pierwszy wątek, ze szlaków i nie tylko... ...Mój drugi wątek "Makro"... ...Szkocja (po prostu)... Uczestnik I Rejsu Pod Banderą Olympusa moja strona: http://fotobia.rozbark.net.pl
Schylik mimo że pospolity jest trudnym modelem - nie dość że maleńki to jeszcze bardzo ruchliwy. Z kilkudziesięciu wykonanych zdjęć wybrałem do pokazania najlepsze. Dzięki za komentarz! Samiec obrostki letniej: 6863. 6864. 6865.
Samica kolczaka zbrojnego w swoim gnieździe: 6866. 6867.
o, widać, że bardzo nie chciała medialnie zaistnieć...ale "ząbki" pokazała...
Chciała mi dać do zrozumienia że jeśli podejdę za blisko będę miał się z pyszna. I faktycznie robiąc te zdjęcia zachowywałem sporą ostrożność. Dla nieznających się na pająkach - kolczak zbrojny to jeden z nielicznych polskich pająków będący w stanie przebić szczękoczułkami ludzką skórę. Broniące jaj lub młodych samice są agresywne. Ukąszenie kolczaka powoduje długotrwałe bóle, osłabienie i dreszcze. Objawy ukąszenia mogą utrzymywać się do dwóch tygodni. Samica rusałki kratkowiec - z pokolenia letniego o ciemnym tle skrzydeł: 6868. 6869. 6870.
Maleńka ćma - rozszczepka nosatka. Stack plenerowy wykonany Panasonikiem G9 z Olympusem mZD90f3.5 macro: 6871. - i jeszcze pojedyncza klatka wykonana tym samym zestawem przy przysłonie 11: 6872.
Fajna modelka, jedna klatka jest ok, ja dziś robiąc z MC14 i pierścieniem stwierdziłem, że f11 to z dużo. Lepsze foty są przy f9. Jak widać bez dodatkowych akcesoriów jest całkiem dobrze. Szkoda, że na stacku nie zrobiłeś takiego samego ujęcia jak na pojedynczej klatce. Lepiej wygląda z łebkiem nie zlanym z gałązką.
Jak oceniasz pracę z tym szkiełkiem? Ja powoli się przyzwyczajam do odległości roboczych. Pierwsze ustawienia ciągle robię za blisko... Sprzedałem już 60, zamówiłem OM-1, Raynoxy też idą do ludzi.
Zobacz tagi
Zasady na forum