Łowik w trzech odsłonach:
4674.
4675.
4676.
Łowik w trzech odsłonach:
4674.
4675.
4676.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Zgadza się - to samiec borodzieja próchnika. Gratuluje sfotografowania tego pięknego i rzadkiego chrząszcza.
Pokazałeś jednego z największych chrząszczy Polski, ja dla kontrastu - maleństwa. Wiosenne figle tutkarzy:
4678.
4679.
Pozdrawiam!
Tutkarze super! Samica nie ma przednich odnózy, ale jak widac prawdziwej miłosci tro nie szkodziPięknie wyszedł pancerzyk. Takie błyszczace owady sa starsznie trudne do sfotografowania. musi być naturalne, rozmyte światło.....Podobnie jest z pospolitą kruszczyca, mam mnóstwo fotek, ale prawie zawsze wychodza "na czarno", szczególnie w słońcu, tylko raz udało sie to ładnie zrobić w naturze, przy zasnutym prześwitującą chmurą niebie, czyli najwiekszym softboksie świata
PS. No i gratulacje za borodzieja, szkoda ze technicznie troche słabe, nad takim okazem warto było popracować (pousuwać trawki itp) bo taka okazja zdarza sie rzadko, ja. np. nigdy nie spotkałem, a na owaduy poluję aparatem już od wielu lat......
Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 20.07.20 o 18:25
Dzięki za miłe słowa! Co do światła na tutkarzach - zawsze przy zdjęciach makro staram się unikać światła słonecznego. W dni słoneczne albo przenoszę gałązkę z modelem w cień, albo zacieniam modela własnym cieniem.
Dwa kadry borczyńca na kłosie zboża:
4680.
4681.
Pozdrawiam!
Wczoraj był borczyniec solo, dziś - borczyńce w parze:
4682.
4683.
4684.
Pozdrawiam!
Młody bokochód ze schwytaną larwą biedronki:
4685.
Pozdrawiam!
Tyle pięknych zdjęć... aż miło oglądać@amazury - gratuluję spotkania z ciekawym okazem
![]()
Dzieki za komentarz!
Posiłek darownika - niestety już przemielony szczękoczułkami i trudno ustalić, co właściwie jest posiłkiem:
4686.
4687.
Pozdrawiam!