A to 2094 przypadkiem nie jakieś...bara-bara, coś jakby gra wstępna, ona oczy zasłania... Albo na podobną wymówkę jak nasz gatunek - boli mnie głowa![]()
Bara bara skakunów nieco inaczej wygląda (nie jestem pewien czy już tych zdjęć kiedyś nie pokazywałem, ale było tego już tyle, że przestałem nad tym panować):
2095.
Tu widać kulminacyjny moment przekazywania nasienia - samiec wypuścił z bulbosa spermatofor z nasieniem i za chwile wsunie go za pomocą nogogłaszczki do otworu płciowego samicy:
2096.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Pajęcze opowieści tutaj są fascynujące. Podziwiam.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
2097 jest genialny![]()
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Chociaż ma wiedza o pająkach nijak się ma do Twojej, już potrafię stwierdzić płeć ostatnich 10 osobników. Wszystkie to samce, poznaję po niezdepilowanych nóżkach
Jeszcze zapytam, one u Ciebie po domu tak sobie chadzają?
Czasem jakieś w mieszkaniu znajduję - najczęściej kątniki, latem niekiedy po balkonie skakuny arlekiny wędrują, niekiedy też krzyżaki budują pajęczyny. Ale te pokazywane na forum były fotografowane w plenerze - niektóre w okolicy domu, niektóre podczas dalszych wyjazdów (ale wszystkie w Polsce).
Dzięki za komentarz!
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
2097 pożyczyłem....
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro