wyjdź fotografować o świcie, będziesz miał łatwiej
Bez przesady - jest tu co najmniej kilka osób, które potrafią robić świetne makro. Fakt, ze od pewnego czasu dość mocno ten wątek zdominowałem. Tłumaczę sobie jednak, ze jeśli przez lata zajmowania sie makrofotografią zgromadziłem całkiem pokaźne archiwum zdjęć, to lepiej się nim podzielić, niż kisić w szufladzie.
Unikaj fotografowania w bezpośrednim, ostrym świetle słonecznym - to prawie nigdy nie daje dobrych rezultatów. W słoneczne dni staraj się poczekać na chmurkę lub zacieniaj modela - blendą lub własnym cieniem. Myśl też o wykorzystaniu głębi ostrości. Na pierwszym i trzecim zdjęciu tył modela jest bliżej niż oko - w efekcie jeśli ustawisz ostrość na oko - odwłok wychodzi przed głębię ostrości. Na drugim zdjęciu z kolei odwłok jest ostry, a oko chrząszcza wyszło przed głębię ostrości.
Pracuj nad swoim warsztatem, a efekty z czasem przyjdą. I dzięki za miłe słowa!
---------- Post dodany o 21:47 ---------- Poprzedni post był o 21:44 ----------
Fakt, większość fotografujących owady wychodzi na polowanie o świcie lub czasem wieczorem. Nie jest to jednak żelazną regułą - akurat w moim przypadku ogromna większość zdjęć powstaje w godzinach wczesnopopołudniowych, gdy słońce jest wysoko nad horyzontem.
---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post był o 21:47 ----------
A w dzisiejszym odcinku - darownik przedziwny:
813.
- i tryptyk z bokochodem:
814.
815.
816.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Wychodzenie o świcie czy wieczorem regułą nie jest, ale początkującemu pomoże. Oblechy są wtedy mało ruchliwe i łatwiej jest je podejść.
Tryptyk super.![]()
Pająki lubię oglądać, ślizgun super i ostatni kwietnik
Świetne kadry - wszystkie.
Pozdrawiam.
Marku, jak zwykle kasa sama w sobie
Brawo![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Pięknie pokazujesz pająki![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja