Strona 143 z 758 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243643 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.421 do 1.430 z 7576

Wątek: Macro - praca zbiorowa

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    713 i 720 - świetne kadry i foto.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze i wyjaśnienie kwestii rozpoznawania miseczników. A dzisiejszą wstawkę zacznę od portretu ważki - z dość dramatyczną historią jego powstania.

Bylła wielka (prawie 10cm długości) i ok. godziny 13 odpoczywała uwieszona na liściu jakiejś niskiej rośliny w bardzo silnie zacienionej dolince małej rzeczki na granicy mojej działki. Miejsce było na tyle ciemne i dostęp paskudny, że szans na dobre zdjęcie na miejscu nie było. Zastanawiałem sie, czy po prostu nie odpuścić, ale żal mi było - gatunek którego jeszcze w okolicach Łodzi nie widziałem (kilka dni później po pokazaniu fachowcom zdjęcia została zidentyfikowana jako żagnica sina), może jednak spróbować. W końcu obciąłem szczypcami łodyżkę rośliny pod listkiem i zaczynam ją podnosić (pewnie zaraz ucieknie, ale trzeba próbować!). Sukces - ważka spokojnie siedzi! Z roślinką w ręku przechodzę ok. 30m w lepiej oświetlone miejsce uważając aby przez cały czas zasłaniać ważkę przed słońcem (nagłe bezpośrednie światło słoneczne może ją wystraszyć). Udało się! Zaczynam się przymierzać do zdjęcia - na obiektyw Fuji HS-30 założony Raynox DCR-250 więc najpierw portret. Ale... widzę, że listek pod ważką w szybkim tempie wiotczeje Przesuwam dłoń tak, by podpierała od dołu listek z ważką - ważka dalej spokojnie na nim siedzi! Wykonuję kilka serii zdjęć (swoją tradycyjną metodą - pod trzymanym w prawej dłoni aparatem wysunięty do przodu krótki monopod na którym opieram lewą dłoń trzymającą liść z ważką). Teraz trzeba by zrobić zdjęcia całej ważki... i tu problem. Po pierwsze - liść na którym siedzi uczepiona ważka już zupełnie zwiotczał - nie widzę szans zrobienia na nim zdjęcia całej ważki tak, by nie było widać dłoni podpierającej liść. Po drugie - z DCR-250 nie zmieszczę ważki w kadrze - trzeba by go wymienić na soczewkę nasadkową +4 dioptrie a ta leży w torbie w domku. Gdy kombinuję, jak rozwiązać te dylematy ważka zaczyna sie poruszać, po chwili startuje i... siada mi na koszuli na brzuchu. Znajduję kilka kroków dalej patyk i delikatnie podsuwam go ważce. Po chwili sukces - ważka przechodzi na patyk. Wbijam ostrożnie drugi koniec patyka w ziemie i zostawiam siedzącą na nim ważkę idąc po soczewkę nasadkową. Niestety tu mnie już szczęście opuściło - gdy wróciłem z soczewką ważki już nie było
    Ale - portret został - więc mam co pokazać.

721.

Kontynuując tematykę portretów - ślizgun:

722.

- i jeszcze dwa kadry figlujących pluskwiaków:

723.

724.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Po roślinie żywicielskiej najprościej, na cisach występuje tylko misecznik, charakterystyczne wypukłe, brązowe tarczki, można go pomylić tylko z miechunem, ale ten z kolei występuje tylko na świerkach.
    Misecznik, czyli to co najczęściej widać na pędach to przekształcona samica, która w pewnym momencie zamienia się w miseczkowatą, brązową, twardą postać, natomiast tarczniki tworzą tarczki osłonowe już we wczesnym etapie wzrostu, z wosków wydzielanych w specjalnych gruczołach, ich tarczki są najczęściej jasne, mniejszej średnicy i mniej wypukłe. Dlatego też, tarczniki są trudniejsze w zwalczaniu. Miseczniki w postaci "miękkiej" długo żerują na igłach i wtedy bardzo łatwo je zwalczać.
    Warto obserwować rosnące cisy w ogrodzie, jeżeli pojawiają się zdeformowane igły, lub latem igły zaczynają błyszczeć, to na 100% misecznik już występuje i to w dużych ilościach. Igły są błyszczące, bo pojawia się spadź, którą misecznik wydala w dużych ilościach, na roślinach pojawiają się wtedy mrówki i osy, bo dla nich to przysmak, jak jest dużo spadzi, to igły czernieją z powodu rozwijających się grzybów czerniowych. Takie objawy nie występują w przypadku tarczników, oczywiście z wyjątkiem deformacji pędów. Można jeszcze dużo o nich napisać.
    Pozdrawiam
    Dziękuję Muminku za cenne rady. Trochę kłopotu przy oprysku będzie z sąsiednimi roślinami, ale postaram się je osłonić.
    Ostatnio edytowane przez rados ; 27.03.16 o 11:45

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    W dzisiejszym odcinku maleńki (pełna szerokość kadru to zaledwie 6.5mm) kolczasty chrząszcz - Hispa atra. Mimo zupełnego braku podobieństwa do popularnej stonki ziemniaczanej to jej bliski krewniak z rodziny stonkowatych:

725.

i skoro już jesteśmy w kręgu maleństw - trzy kadry młodziutkiego wtyka straszyka:

726.

727.

728.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Wracamy do 'drapieżnych' kadrów. Kwietnik z ofiarą:

729.

- posiłek łowika:

730.

- i ciekawostka - posilający się jakąś podobną do komara muchówką omięk. Jest to jedyny raz, gdy widziałem tego pospolitego chrząszcza zajadającego mięsne danie. Niestety nie wiem, czy upolował sobie zdobycz, czy też znalazł martwą padlinę.

731.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    728 - świetne.
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Dzięki za opinię. Dziś cztery kadry przepięknej gąsienicy widłogonki siwicy. Na mój widok przerwała żerowanie:

732.

- gdy podszedłem do niej z drugiej strony nieco zmieniła pozycję uważnie mnie obserwując:

733.

- po chwili zaczęła przybierać pozycję obronną

734.

- i próbowała mnie odstraszyć wypuszczając z wyrostków na końcu ciała czerwone wypustki:

735.
    Pozdrawiam!

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    I mógłbyś jej dać satysfakcję i uciec z krzykiem
    Przepiękne, cudowne zdjęcia
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar rados
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Piękne Zwłaszcza 731 i seria z gąsienicą.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Nie nadazam za ogladaniem pieknych fot
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO