Świetne foto.
Pozdrawiam.
Świetne foto.
Pozdrawiam.
"Seksowne" te fotki i ... świetne są
Pozdrawiam.
Dzięki za miłe słowa!
Dziś mała ciekawostka. Przyzwyczailiśmy się, że krzyżaki polują za pomocą pajęczyn - tymczasem potrafią one również wybrać się na przechadzkę i pożywić się mszycami. Przeżuwaja je przy tym podczas wysysania szczękoczułkami, tak, że mszyca jeszcze przed wyssaniem zmienia się w bezkształtną kulkę. Nie jestem pewien dokładnej identyfikacji, ale wydaje mi się, że krzyżak na zdjęciu należy do gatunku Araniella opisthographa.
702.
Jakiś mały pluskwiak (smukleniec?) z grupą pasażerów na gapę - pasożytniczych larw roztoczy z rodziny lądzieniowatych:
703.
704.
Na zakończenie dzisiejszej porcji - kwietnik z upolowaną muchą:
705.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Marku, piękne te Twoje zdjęcia. Na dokładkę i nazwy robali i trochę wiedzy. Coś wspaniałego.
Jedno co mnie martwi, to że plusa dać nie mogę![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
700 - wiele pozycji owadzich już widziałem, ale żeby w czasie bunga-bunga stać na głowie![]()
Zdjęcia jak zwykle pierwsza klasa.
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Sexi to jeest to, zarelko tez niczego sobie
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Dzięki za sympatyczne, motywujące do kontynuacji prezentacji zdjęć komentarze.
Dzisiejszy temat to tarczyk - niewielki, dość pospolity, aczkolwiek niezbyt często zauważany chrząszcz o spłaszczonym ciele. Najczęściej można go spotkać na liściach. Jego chitynowe pokrywy skrzydeł i tarczka na grzbiecie tworzą podobny do skorupy żółwia pancerz pod którym wystraszony tarczyk całkowicie się chowa przywierając do podłoża - i w takiej właśnie pozycji najłatwiej go spotkać. Niestety w tej pozycji trudno mu zrobić zdjęcie z innej niż 'ptasia' perspektywy:
706.
Jeśli przy tak spotkanym tarczyku spokojnie poczekamy mamy szanse zobaczyć jak się unosi i niekiedy zaczyna się przemieszczać (uprzedzam, że trzeba mieć sporo cierpliwości - takie czekanie potrafi trwać dość długo). Niestety kształt ciała tarczyka jest taki, że zrobienie mu zdjęcia z głową powoduje znaczne problemy ze zmieszczeniem tarczyka w głębi ostrości...
707.
chyba, ze uda go się przydybać gdy wędruje po trawce (co się mu rzadko zdarza - do trawki trudno jest przylgnąć i dlatego tarczyk preferuje płaskie powierzchnie) i zrobi zdjęcie od spodu:
708.
Bardzo ciekawie prezentują się larwy tarczyka - również spłaszczone, z wianuszkiem kolczastych wyrostków wokół ciała i rozdwojonym ogonem na końcu odwłoka, na którym gromadzą resztki wylinek i kału - tworzą one grudkę, którą larwa osłania się jak tarczą przed wrogami:
709.
Również poczwarka tarczyka ma niesamowity wygląd- mi przypomina prehistorycznego trylobita:
710.
711.
I jeszcze na koniec ciekawostka - tarczyk, któremu nie do końca udała się wylinka i na tarczce grzbietowej pozostały resztki skórki poczwarki. Nie wiem, czy takie dodatkowe obciążenie bardzo mu przeszkadzało:
712.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)