moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Jako że moje zasoby jeszcze na wiele miesięcy takiego tempa pokazywania starczą - kilka kolejnych zdjęć.
Ciekawie zbudowany niewielki chrząszcz z rodziny schylikowatych (Mordellidae - spotyka się też nazwę miastkowate). Chrząszcze te maja dość oryginalny sposób ucieczki - zagrożone przewracają się na bok i zaczynają szybko koziołkować i skakać:
432.
- dwa kadry bokochoda pilnującego swojego kokonu:
433.
434.
- i motyl z rodziny przeziernikowatych (ale nie najbardziej popularny przeziernik osowiec - ubarwienie tułowia się nie zgadza) udający osę:
435.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Świetne kadry wyszomir. Pozdrawiam.
Dzięki za opinię - i kolejna porcja:
- trzy kadry konika polnego, ktory bardzo wytrwale mi pozował - w całości:
436.
- i dwa portrety:
437.
438.
- a dla uzupełnienia jeszcze jeden portret szarańczaka -0 tym razem pozuje długoskrzydlak sierposz - ciepłolubny gatunek z południa Europy który od kilku lat szybko rozszerza swój obszar występowania w naszym kraju:
439.
Pozdrawiam!
Dzięki za opinię!
W kolejnej porcji - pająk z rodziny kwadratnikowatych:
440.
- Maleńki włochaty chrząszcz - omięk - z dziwnym wgnieceniem na pokrywie skrzydła które jednak chyba wcale mu nie przeszkadzało:
441.
- zażartka - drapieżny pluskwiak przyczajony na liściu dzikiej róży:
442.
- i żerująca na liściu gąsienica:
443.
Pozdrawiam!
Robią wrażenia twoje zdjęcia wyszomir. Tym bardziej, że to wszystko można niby zobaczyć, ale ciężko jak się nie widzi
443. Nie uczesała się do kadru![]()
...